Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Leegloop

Column Column Babbels Column Babbels

Na de komende verkiezingen valt er minder te kiezen. Door een gebrek aan nieuwe aanwas in het ledenbestand verdwijnt de SP uit West Maas en Waal en de Dorpslijst Deest gaat op in Kernachtig Druten.

In Beuningen heeft zelfs de grootste lokale partij moeite de rijen te sluiten. Niet eerder zag ik Beuningen Nu & Morgen een oproep plaatsen om nieuwe leden/kandidaten te vinden. En ach, die arme Beuningse PvdA vergrijst waar je bijstaat. Sijmen Versluijs is wederom lijsttrekker en de gemiddelde leeftijd dreigt boven de 67 uit te komen. Arbeiden hoeven ze niet meer, misschien kunnen ze zich beter omdopen tot ‘70Plus’? Wie weet levert het zelfs meer zetels op. 

Alle gekheid op een rood potloodje, deze leegloop is wel degelijk een probleem. Niet alleen voor de gemeenteraden van Beuningen, Druten en West Maas en Waal, maar ook voor u, als inwoner. Minder partijen lijkt overzichtelijk, maar het is een dreiging voor de democratie. Minder keus betekent dat de lakens voornamelijk worden uitgedeeld door plucheplakkende witte mannen tussen de 40 en het graf. Die volksvertegenwoordigers zijn geen goede afspiegeling van de bevolking en dat heeft gevolgen. 

Hoe vaak heeft u zich niet opgewonden over die verloederde speeltuin of dat kruispunt waar ’t vragen is om ongelukken? Dit is hét moment om te stoppen met mopperen achter toetsenbord of krant en echt het verschil te maken. Praktisch alle partijen in uw gemeente staan te springen om nieuwe mensen, misschien wel om u! En anders vragen ze wel om uw stem volgend jaar maart. 

Wat zegt u? ‘Ik heb ze de afgelopen vier jaar niet gezien, dus nu krijgen ze mijn stem ook niet?’ Slik dat populistische pufje even in en wees eens eerlijk: waar was u dan de afgelopen vier jaar? Volgde u de lokale politiek dan wel op de voet? Nee? U heeft nog ruim drie maanden om de schade in te halen.

Door Patrick Huisman