Afbeelding
Foto: Studio Pannekoek
ingezonden

Betoog BN&M windpark Beuningen

Politiek

Betoog Dave Groenen op raadsagenda vaststelling Windpark Beuningen van 23 november:

Voorzitter, 

Klimaatverandering heerst de wereld dagelijks. Dat zien we aan de overstromingen die plaatsvinden na hevige buien, de bosbranden in Amerika en Australië, het afsterven van koraal, het toenemen van hevige orkanen, de stijging van de zeespiegel… 

Ook dichtbij hebben we afgelopen 10 jaar warme zomers ervaren en een paar maanden geleden zelfs gezien dat ook Nederlanders dakloos zijn geworden door overstromingen. Ik hoop dat ik geen gelijk heb, maar vrees dat dit enkel pas het begin is. In 2015 is het klimaatakkoord in Parijs afgesloten en recentelijk is er een vervolg geweest in Glasgow. Hier zijn mooie overeenkomsten tot stand gekomen. China en Amerika, de grootste CO2 producenten van de wereld, hebben zelfs een gezamenlijk akkoord bereikt. Gelukkig komt er nu wereldwijd het een en ander op gang. Maar wanneer gaan we de gevolgen van handelen zien? Het is niet 5 minuten voor twaalf maar wat BN&M betreft 2 voor twaalf. 

Luchtkwaliteit is voor onze gemeente extra belangrijk, we liggen aan belangrijke verkeersaders, een drukbevaren rivier en tegen het grootste binnenstedelijk industriegebied van Nederland aan. Recentelijk nieuws over uitstoot van stoffen vanuit TPN-West heeft ons ongerust gemaakt over wat dit betekent voor de gezondheidseffecten van onze inwoners en die van Nijmegen. Resultaten uit onderzoek van RIVM heeft geconcludeerd dat 4% van de sterfgevallen in Nederland is gerelateerd aan vervuilde lucht. 

Laten we ook eens naar ons zelf kijken. Wat doen wij zelf nu, persoonlijk, om de klimaatverandering tegen te gaan? Zelf heb ik eind vorig jaar mijn woning geïsoleerd en zonnepanelen aangeschaft met als doel een steentje bij te dragen voor een beter klimaat. Wat doet u? Er is recentelijk gebleken dat inwoners uit Beuningen minder energiebesparende maatregelen toepassen dan bij vaststelling Energiek Beuningen is verwacht. 

Voorzitter, 

Hoogleraar energietransitie Jan Rotmans is duidelijk: We leven momenteel in een verandering van tijdperk, niet in een tijdperk van veranderingen. We moeten om!! We moeten stoppen met verbranding van fossiele brandstoffen en op een duurzame manier onze energie gaan opwekken. Iedereen dient hiervoor zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als overheid, in dit geval lokale overheid, zullen we deze verantwoording naar ons toe gaan trekken. We zullen daarom keuzes in algemeen belang gaan maken, keuzes die niet voor iedereen leuk zijn maar wel moeten voor een behouden toekomst. 

Elektriciteit wordt steeds belangrijker. Het gebruik zal in de toekomst alleen maar toenemen door o.a. economische ontwikkeling, de uitbreiding van woonwijken, digitalisering, aanschaf airco’s door warme zomers die we hebben en krijgen en we gaan meer elektrisch rijden. Daarbij gaan we straks van het aardgas af en liggen voor de warmtetransitie ideeën op tafel om straks met waterstof onze woningen te verwarmen. Dit betekent dat door middel van elektrolyse, waterstofgas gegenereerd kan gaan worden. 

Het blijkt dat de efficiëntste en maatschappelijk meest geaccepteerde manier om elektriciteit grootschalig op te wekken momenteel door middel van windturbines is. 

Ten opzichte van zonnepanelen hebben deze voornamelijk voordelen:
- Nagenoeg geen verlies van agrarische gronden, zonnepanelen hebben voor dezelfde energieopbrengst 80 – 100 ha nodig. Ons buitengebied is schaars en wordt al kleiner door andere ontwikkelingen zoals woningbouw.
- Doordat het bijna altijd waait leveren windmolens dag en nacht duurzame energie, dit past prima bij vraag en aanbod. Daartegen hebben zonnepanelen zonder daglicht geen opbrengst.
- Windenergie is per geleverde KWh financieel veel efficiënter, grofweg de helft goedkoper dan zonne-energie (Bron RvO)

Voorzitter, 

Het raadsvoorstel windpark Beuningen staat vanavond op de agenda. Dit heeft een lange aanloop gehad, met reuring in onze samenleving maar ook daarbuiten. 

Het proces is vanaf het begin open en transparant geweest dat druipt van burgerparticipatie. Met onze inwoners is er een nieuw energiebeleid opgesteld en met onze inwoners, als zijnde gebiedsraad, is een plan ontwikkeld om op gebied van elektriciteit energieneutraal te worden. Daarbij is er een energie-coöperatie in ontwikkeling en is de gemeente, in gesprekken met grondeigenaren en omwonenden, buiten zet gebleven. Dit was een opdracht van deze gemeenteraad en daar is aan voldaan. De commissie MER was zelfs vol lof over deze aanpak. 

Voorzitter, 

Beuningen Nu en Morgen staat voor Lokaal, stabiel en lef! Wij staan voor een gedegen toekomst van MORGEN waarover wij NU gaan beslissen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zullen vanavond voltallig voor het voorliggende raadsvoorstel stemmen, ongewijzigd. De noodzaak is hoog en het proces is vanaf aanvang prima verlopen. Met deze grote stap naar een duurzamere toekomst dragen wij ons steentje bij om deze mooie wereld zo leefbaar mogelijk over te dragen aan onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna. Tevens vinden wij dat Beuningen dan klaar is met deze transitie, hierna is de regio aan zet.