Het Dijkmagazijn Beuningen.
Het Dijkmagazijn Beuningen. Foto: Ger Loeffen

Dijkmagazijn Beuningen bestaat 25 jaar

Cultuur

BEUNINGEN - Het Dijkmagazijn is in de wijde omgeving bekend als centrum voor natuureducatie en als bezoekerscentrum. Door het jaar heen organiseert Het Dijkmagazijn een groot aantal activiteiten en verbindt daarmee jong en oud, met elkaar en met de natuur. Gelegen aan de voet van de dijk liggen de uiterwaarden en de rivier binnen loopafstand.

Dit jaar en in 2022 viert Het Dijkmagazijn haar 25-jarig jubileum. Onder de titel ‘Samen naar de Waal’ wordt een groot scala aan activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De jubileumwerkgroep heeft daarvoor contacten gelegd met een aantal organisaties en verenigingen die meewerken en een aantal activiteiten organiseren. Inmiddels zijn al enkele activiteiten gehouden. Bijvoorbeeld ‘Trappen naar Kunst’: een fietstocht langs een groot aantal kunstwerken in de gemeente Beuningen. De ‘Foto wandel workshop’ door fotojournalist Ger Loeffen, in oktober, was een groot succes. Beide worden in het voorjaar nogmaals gehouden.

Fotowedstrijd
Onder de titel ‘Klavertje Vier’ wordt een fotowedstrijd georganiseerd, waaraan iedereen kan deelnemen. Voorwaarden van deelname staan op de site van Het Dijkmagazijn. Hier kan men zich ook inschrijven. Foto’s kunnen worden ingezonden tot 15 augustus 2022.

Verhalen van buiten
Iedereen die een verhaal kan schrijven wordt uitgedaagd mee te doen aan de ‘Verhalenwedstrijd Buitenbelevenis’. Een mooie samenwerking van de bibliotheek, Het Dijkmagazijn en schrijver Jan Hermsen.

Activiteiten
Er staan ter gelegenheid van het jubileumjaar diverse activiteiten op het programma. Speciaal voor kinderen is er op 4 april de ‘Lezing over Klimaat’ in de bibliotheek in Beuningen. Op 9 juni geeft Marc Siepman voor volwassenen een lezing over insecten. Historisch Besef Beuningen-vrijwilliger Paul Smits geeft in de zomermaanden een aantal keren een excursie in en door het Weurtsche Straatje.
In Theater De Molen wordt een aantal films vertoond met als onderwerp ‘De natuur zit anders in elkaar dan wij denken’. Kinderen kunnen op een zondag- en woensdagmiddag gaan beeldhouwen onder leiding van Gemma Cornelissen. En wat te denken van Oersporten in de uiterwaarden? Ook is contact gelegd met het Paulusgilde voor een workshop schilderen. Uiteraard staat ook hierbij de natuur centraal.

Muziekfestival
Op 11 juni 2022 wordt voor de eerste keer het muziekfestival ‘Muziek oan de Diek’ gehouden. Het idee is een kleinschalig festival te houden met diverse lokale artiesten. Dat zijn deels professionele muzikanten, maar ook amateurmusici krijgen een podium. De dijk gaat als een natuurlijke tribune functioneren en het festival is vrij van entree.

Inschrijven verplicht
Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van Het Dijkmagazijn. Hier is ook te vinden hoe je kunt inschrijven. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Deze komen allemaal ten goede aan de stichting Het Dijkmagazijn.
Voor meer informatie en inschrijven, zie: www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Door Ger Loeffen