Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Nieuwe columnist Rex Broekman

Column Column Rex

MAAS EN WAAL - Afgelopen week stond op deze pagina de laatste column van Bas van der Hoeven, begeleid met een oproep voor een nieuwe columnist. 

De redactie was blij verrast met het aantal reacties en inzendingen. De inzendingen waren erg divers qua onderwerpen, maar zeker ook qua schrijfstijl. Het was een erg leuke opgave om alle inzendingen te lezen en te beoordelen.

Het redactieteam heeft gekozen voor de column van Rex Broekman. De redactie wenst Rex veel schrijfplezier en de lezers veel leesplezier:

Die fusie, die komt er uiteindelijk

Afhangende van met wie ik spreek, zeg ik op m’n werk gekscherend dat ik in Puiflijk-Noord woon. U begrijpt, ik woon in Druten-Zuid. Als ik een date met iemand uit Utrecht scoor, dan woon ik onder Tiel in het Land van Maas en Waal. Ben ik in Alkmaar, dan woon ik ongeveer twintig kilometer rijden links van Nijmegen. Toen ik nog in Peru woonde (ik heb er twaalf jaar gewoond), zei ik altijd ‘ongeveer anderhalf uur rijden van Amsterdam’. Deze uitleg heeft alles de maken met een stukje intellect van de boodschapper en de ontvanger. Als de ontvanger de boodschapper niet begrijpt, ontstaat er een miscommunicatie.

Over boodschappen en miscommunicatie gesproken; de gemeenteverkiezingen komen er weer aan. Heerlijk. Het inmiddels in de vergetelheidgeraakte fusie-onderwerp Wijchen-Druten zal ongetwijfeld weer opgerakeld worden. Wat moet je anders in je partijprogramma zetten? Zoals Patrick Huisman in zijn column van 27 oktober vorige maand al uitstekend formuleerde; partijprogramma’s zijn een wassen neus. Veel geleuter in de rondte maar uiteindelijk wil iedere partij toch de leefbaarheid van haar inwoners vergroten?

Als we vijftig jaar verder zijn, dan spreken we waarschijnlijk over de ‘Gemeente (Groot) Maas en Waal’ en bestaat West Maas en Waal niet eens meer. Puur geografisch gekeken snapte ik deze inmiddels afgeketste fusie überhaupt al niet. Mijn verwachting is dat Wijchen, evenals Beuningen en Ewijk, in de toekomst opgeslokt zullen worden door Nijmegen. Zouden ze dat in Wijchen ook door hebben gehad? Het onderwerp van die hele fusie vorig jaar kon me persoonlijk gestolen worden. Wel kon ik begrijpen dat één burgemeester, één gemeenteraad, één gemeentehuis et cetera et cetera financieel een stuk voordeliger is dan twee. Dat scheelt op jaarbasis nogal wat. Deze trend zal zich echter de komende jaren ontwikkelen in geheel Nederland. Minder gemeenten betekenen simpelweg minder overheidsuitgaven.

Aan de andere kant; wanneer de emotie niet meer regeert en de storm gaat liggen, hoor je er niemand meer over. Je zou vandaag de dag toch maar uit Wamel komen en moeten vertellen dat jouw dorp tot 1983 een zelfstandige gemeente was en nu niet meer. Zouden ze in 1982 ook met hooivorken door Wamel gelopen hebben? Zou iemand zich daar nu nog druk om maken?

Door Rex Broekman