Zicht op windmolens vanaf de Waal bij Beuningen.
Zicht op windmolens vanaf de Waal bij Beuningen. Foto: Anne Melssen

Plaatsing van windmolens in Druten niet uitgesloten

Politiek

DRUTEN - Het Wijchense scenario, dat tegen de zin van de gemeenteraad in toch windmolens kunnen worden geplaatst, is in theorie ook in Druten mogelijk. Dat stelt Drutens wethouder André Springveld.

Binnen de Regionale Energie Strategie, een inspraaktraject dat al drie jaar loopt, zijn afspraken gemaakt over onder meer windmolens. Inspraak door bewoners speelde daarin een belangrijke rol. Wordt nu in een gemeente een aanvraag gedaan om windmolens te plaatsen, dan betekent afwijzing door de gemeente niet het einde van de zaak. 

Weinig inbreng
De aanvrager kan naar de Provincie Gelderland stappen. Vindt hij die bestuurders aan zijn zijde, dan kan de provincie een Provinciaal Inpassings Plan in werking stellen. Daarin wordt een gebied aangewezen om windmolens te bouwen. De gemeenteraad heeft dan nog weinig in te brengen.

Springveld: ‘We hebben in Druten geen aanvragen gehad voor windmolens, en we hebben als college ook afgesproken dat we dat niet gaan faciliteren. We hebben volop ingezet op zonne-energie.’ Springveld wijst daarbij op de Uivermeertjes en de plannen voor zonnepanelen bij de Maas en Waalweg.
‘In totaal hebben we straks de beschikking over negentig hectare zonnepanelen. Bovendien, wat de windmolens betreft, wij zitten in een laagvlieggebied. Wijchen niet. Druten ligt daarom niet voor de hand om windmolens tot 240 meter hoogte te plaatsen.’

Door Gerrit Jan Riedstra