Afbeelding
Foto: Britt Raafs

Toekomstvisie winkelcentrumgebied Druten

Ingezonden

Met waardering heb ik kennis genomen van de ideeën die de Drutense winkeliers en het gemeentebestuur in onderlinge samenspraak gaan opstellen voor de betere uitstraling en functionering van het winkelgebied. 

De laatste jaren is er best wel wat verbeterd, maar men denkt verder zoals o.a. het verplaatsen van de bibliotheek naar het centrum en het oprichten van een toeristisch informatiecentrum. In de discussies die daaromtrent gaande zijn sprak mij het idee van raadslid Kees Arts van Kernachting Druten bijzonder aan. Hij stelt voor, om de aan het Marktplein grenzende muur van de tuin achter de pastorie en kerk te laten verwijderen. Ik ben het helemaal met hem eens wil men succes boeken bij de verfraaiing van het marktplein. De betreffende muur heeft een deprimerende uitstraling voor de omgeving.

Deze tuinmuur vormde in het verleden voor een groot gedeelte de begrenzing van de noordzijde van het destijds onverharde brede pad, het Rustpad genoemd, gelegen tussen de Hogestraat en de voormalige ingang van de begraafplaats. Niet alleen deze muur maar vervolgens ook het Vincentiushuis - waar de familie Hanssen woonde en ook gedurende een periode een bibliotheek was gehuisvest – alsmede de protestantse lagere school en de tuin met woonhuis van Jaap Jonker bevonden zich aan de noordzijde van dit Rustpad. Een en ander is nog goed te zien op bijgaande foto. Halverwege het Rustpad stond in de jaren 50 aan de zuidkant de tijdelijke houtbouw van de Huishoudschool.

Het verdwijnen van deze tuinmuur zal niet zonder slag of stoot gebeuren. Er dient rekening te worden gehouden met privacy aspecten ten aanzien van de pastorie en de kerk. Toch zal het verdwijnen van deze muur een prachtige vieuw opleveren ten opzichte van de innemende architectuur van de zuidgevel van de kerk. 

Het lijkt mij een goed idee het kerkbestuur te benaderen met het voorstel om het achterste gedeelte van de tuin, met uitzondering van een strook groen langs de kerk en de garagebox, ter beschikking te stellen voor de verfraaiing van het marktplein mede omdat zich in dit gedeelte een mooie fontein bevindt. In deze situatie zou het kerkbestuur de eigendomsrechten van dit tuingedeelte kunnen behouden. Ik ben mede-vrijwilliger voor het onderhoud van de pastorietuin dus deze tuin gaat mij ook aan het hart, evenzo een mooi marktplein in Druten. 

Dit kerkbestuur kennende, verwacht ik dat zij openstaat voor de geschetste ideeën om daardoor ook de benodigde sympathie van de inwoners te verkrijgen. Degene die hieromtrent met het kerkbestuur in overleg gaan wens ik kracht, wijsheid en Gods hulp toe.

Ingezonden door Jos van de Klok