Archieffoto
Archieffoto Foto: Maartje Bugter
ingezonden

Ingezonden brief over nieuwe inburgeringswet

Ingezonden

Ingezonden brief over nieuwe inburgeringswet aan College van B&W West Maas en Waal

College van B&W
West Maas en Waal

Geacht college,

Ondergetekenden, allen woonachtig (geweest) in de gemeente West Maas en Waal, zijn actief als vrijwilliger bij de opvang en begeleiding van statushouders in onze gemeente. Wij doen dit werk al jaren met hart en ziel onder leiding van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. 

 Ons bereiken signalen dat bij het ingaan van de nieuwe wet met betrekking tot opvang van vluchtelingen op 1 januari 2022 VWON niet meer of slechts gedeeltelijk en kort betrokken zal zijn. Dat betekent dat wij als vrijwilliger ons anker voor het werk gaan verliezen en dat wij ons zorgen maken over de mogelijkheid om statushouders goed te begeleiden. 

De integratie van statushouders in een gemeente kent vele fasen. De begeleiding gedurende de eerste maanden is van praktische aard; het afsluiten van het huurcontract, contracten voor elektriciteit, gas, water, internet, zorgverzekering maar ook het aanmelden bij huisarts, tandarts en scholen etc. Maar dit is pas het begin.

Door hierna langere tijd met de statushouders in contact te zijn kunnen de statushouders pas goed begeleid worden om hun plekje in onze gemeente te vinden. Pas dan, nadat er een bepaald vertrouwen is ontstaan tussen statushouder en vrijwilliger, komen bepaalde zaken aan de orde of aan het licht. Zaken die een verdere integratie kunnen versnellen (bijvoorbeeld het vinden van werk of het koppelen aan de juiste mensen) of kunnen belemmeren (bijv. medische, psychische redenen). Door VWON kunnen wij als vrijwilliger terugvallen op specifieke kennis en ervaring die helpt bij de verdere begeleiding en het in gang zetten van het inroepen van eventuele andere instanties. Door het spreekuur van VWON kunnen statushouders ook onafhankelijk van de persoonlijke begeleider hulpvragen neerleggen bij een centrale plek.

 Wij willen statushouders helpen een plek in onze maatschappij te vinden. Wij zijn er niet alleen voor het afsluiten van wat contracten maar ook voor de meer persoonlijke begeleiding. Wij doen dit vrijwillig omdat wij bij VWON de juiste ondersteuning kunnen krijgen voor dit werk. Een aantal van ons geeft zelfs eigen (betaalde) werk-uren op om hierin te kunnen bijdragen. Wij hebben als vrijwilligers inmidels veel ervaring opgebouwd.

Wij willen u melden dat onze inzet voor dit werk zal stoppen als wij niet verder kunnen gaan met de juiste ondersteuning voor ons en voor de statushouders. Wij willen niet zomaar in zee gaan met een instelling die vanuit winst of omzet oogmerk de werkzaamheden van VWON gaat overnemen.

Dit betekent dat een veel groter deel van de noodzakelijke werkzaamheden door beroepskrachten zal moeten worden uitgevoerd. Dat lijkt ons voor de gemeente ongewenst gezien de daaraan verbonden kosten.

Wij hopen dat u besluiten in deze neemt die het ons mogelijk blijft maken om onder regie van VWON onze activiteiten voort te zetten.

Met vriendelijke groet,

Piet van den Bergh

Alex van Kerkhof

Jeske Kortenhorst

Anke van Leeuwen

Wim van Leeuwen

Nina Lindeboom

Bart Verbunt

Paulien Verhoeven

Hendra Versteegde

Barbera Vinjé

Ko Wassink

Jan Zeldenthuis