Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Ruben Schiks

Column Bas van der Hoeven: De laatste

Column Column Bas van der Hoeven

Dit is mijn laatste column op deze plaats. En misschien wel de laatste column die ik ooit schrijf.

De laatste

Dat is niet dramatisch voor u en ook niet voor mij. Het is mooi geweest.

De afgelopen jaren heb ik geprobeerd u, waarde lezer, te vermaken. Zware kost is er al genoeg. Maar soms kon ik het niet laten een mens of instantie ervanlangs te geven. Het waren nooit mijn beste stukjes. Waarom zou ik me mengen in het aanzwellende koor van gegriefden, miskenden en onverbeterlijke wereldverbeteraars? Die komen al ruim aan bod. 

Mijn directe omgeving bestaat gelukkig nog steeds uit fatsoenlijke mensen die weten wat empathie is. Maar buiten die kring van geliefden en bekenden lijkt het steeds duisterder te worden. Komt dat doordat alle ellende in de wereld elke dag uitvoerig wordt uitgemeten in kranten, op radio en tv? Komt het doordat hebzucht de grootste drijfveer is, geluk wordt uitgedrukt in bitcoins en eigenbelang de nieuwe religie is? Of komt het doordat ik oud ben, der dagen moe? Omdat mijn leven, dat wortelt in de jaren vijftig, geleefd is?

Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Mij zit niets dwars. Mijn bestaan is stabieler dan ooit tevoren, ik heb geen problemen met relaties, werk, inkomen of woonruimte. 

Volgend jaar krijg ik veel meer vrije tijd. Dan ga ik een poppenkast bouwen voor mijn kleindochter. Zodat ik haar kan laten lachen tot de tranen over haar mooie wangetjes rollen. En ik wil haar via Jan Klaassen en Katrijn wat levenslessen meegeven. Haar laten zien dat het ware geluk schuilt in kleine dingen. Dat elk mens de heilige plicht heeft de wereld om hem heen een beetje liefdevoller te maken.

Jammer dat je blijkbaar opa moet worden om dát in te zien.

Bas van der Hoeven

Bas bedankt!

Na vijfeneenhalf jaar gaat columnist Bas van der Hoeven de Maas&Waler verlaten. Bas behoorde jarenlang tot het vaste redactieteam van De Gelderlander. Sinds zijn pensioen heeft Bas wekelijks de column verzorgd op deze pagina. Nu gaat Bas ook bij de Maas&Waler met pensioen, om onder andere te werken aan een historisch boek. Hierover later meer. 

Deze week verschijnt de column van Bas voor de laatste keer. Het team van de Maas&Waler wil via deze weg Bas bedanken voor de ontzettend leuke samenwerking in de afgelopen jaren.