Sijmen Versluijs.
Sijmen Versluijs. Foto: Ger Loeffen

Wethouder herkent zich niet in verhaal Klokkenluider

Politiek

BEUNINGEN - Wethouder Sijmen Versluijs herkent zich niet in het beeld dat een klokkenluider in de Gelderlander schetst van een slecht functionerende controle op de bedrijven in Nijmegen-West en Weurt.

Volgens de anonieme deskundige zou een derde van de bedrijven de papieren niet op orde hebben. Maar volgens de wethouder heeft de controlerende instantie, de Omgevingsdienst ODRN, juist alle controles gedaan die moeten. 

Versluijs ontkent niet dat er problemen waren bij de ODRN. ‘Jaren geleden is al geconstateerd dat het niet goed ging, toen is gewerkt aan een verbeterplan en dat is er ook gekomen.’ Wat volgens Versluijs wel speelt, is dat ze een tekort aan mensen hebben. ‘Dan stel je prioriteiten. Niet elke vergunning kan actueel zijn. Dan moet je de dienst uitbreiden, misschien wel verdubbelen’, zo denkt Versluijs.

Wethouder Piet de Klein heeft de uitstoot van onder andere ijzergieterij NIJG in zijn portefeuille en zegt bijna dagelijks contact te hebben met de collega’s in Nijmegen en de provincie. Volgens hem zijn er diverse onderzoeken, maar tast hij in het duister over wat daar in staat. 

GroenLinks in Beuningen wil via schriftelijke vragen aan het college nu weten hoeveel bedrijven een omgevingsvergunning hebben voor de uitstoot in welke vorm dan ook. Ook vraagt de partij zich af hoe actief de handhaving is. Beuningen Nu & Morgen had al eerder vragen gesteld over de asfaltcentrale in Nijmegen en de overschrijding van de milieunormen. De partij vraagt zich nu af of ook in de gemeente Beuningen er bedrijven zijn die zonder de vereiste milieuvergunningen aan het werk zijn.

Door Patrick Huisman