Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Babbels: Partij programma’s

Column Column Babbels

 Op dit moment schrijven ijverige bobo’s vlijtig aan de partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen. U weet wel, die pamfletten die op de mat vallen en ongelezen in de (katten)bak verdwijnen.

Alleen de harde partijkern en politieke junkies als ondergetekende nemen de moeite die programma’s te lezen, en moeite kost het zeker. Doorgaans bevatten ze meer open deuren dan een luchtkasteel en doelstellingen die even zo goed een illusie zijn.

Zo schreef Beuningen Nu & Morgen in haar vorige programma dat de leefomgeving gezond is en dat de openbare ruimte veilig, schoon en goed onderhouden is. Niets meer aan doen dus! Het verkiezingsprogramma van Federatie Dorpslijsten noemde het verenigingsleven ‘van groot belang voor de leefbaarheid’ en pleitte voor ‘steun waar mogelijk’. Oh, en Kernachtig Druten riep dat er meer blauw op straat moest. 

Allemaal prachtige dooddoeners en sigaren uit eigen doos. Maar feit blijft dat een gemeenteraad nauwelijks invloed heeft op veel van die zaken. Zo is het niet aan de raad hoeveel politiemensen er op straat rondwandelen. Daar komt bij dat veel van die programma’s grossieren in onduidelijkheid. Vrijwel iedereen wil ‘meer geld’ voor verenigingen, vrijwilligers en mantelzorgers. Maar hoeveel en hoe? Zonder harde cijfers blijven het holle frasen. 

Over slogans gesproken: Beuningen Nu & Morgen wilde vier jaar geleden dat ‘Made in Beuningen’ het nieuwe handelsmerk werd. Niemand wist wat ze daarmee bedoelden. Zouden ze misschien toch hebben willen fuseren, maar nu met Made in Noord-Brabant? 

Klagen is makkelijk, maar laten we oplossingsgericht denken met een paar simpele regels voor betere verkiezingsprogramma’s. Stap 1: Verzin minstens tien unieke partijstandpunten. Lukt dat niet, overweeg dan opheffing of fusie met partijen met dezelfde standpunten. 

Voor die paar resterende partijen: zet die tien standpunten met een duidelijke uitleg plus aanpak op maximaal 1 A4tje en boem, daar is je verkiezingsprogramma. Made in Beuningen, Druten of West Maas en Waal.

Dan leg ik volgende week uit waarom het dan nog steeds misgaat.

Patrick Huisman