Afbeelding
Foto: Agnes Helderman

Fractie Kernachtig Druten stelt vragen over afgelasting Leste Mert

Algemeen

DRUTEN -  De fractie van Kernachtig Druten heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de afgelasting van de Leste Mert in Druten. Vorige week werd bekend dat het evenement niet doorgaat, omdat, zo stelde Leste Mert voorzitter Martien Pardoel, het veilig organiseren van de koeien- en warenmarkt niet mogelijk zou zijn.

Kernachtig Druten zegt het zeer te betreuren dat het evenement geschrapt is. ‘Niet alleen omdat de Leste Mert hét evenement is voor alle Drutenaren, maar zeker ook omdat inwoners, ondernemers en de horeca meer dan ooit dan hebben toegeleefd naar de komende editie vanwege de bijzondere periode die achter ons ligt’, zo stelt de partij. 

Doorstroomlocatie
De organisatie van de Leste Mert kwam tot het annuleren van het evenement omdat de coronapas niet gehandhaafd zou kunnen worden. Maar volgens Kernachtig Druten raadslid Kees Arts hoeft dat ook niet. Hij is zelf evenementencoördinator bij twee veiligheidsregio’s in Brabant en heeft dus regelmatig met de coronaregels van doen. ‘Het is een zogenaamde doorstroomlocatie, zoals we die ook bij dierentuinen en markten kennen, dus er is helemaal geen coronapas nodig.’

Kernachtig Druten twijfelt of de gemeente dit wel weet en of ze de vrijwilligers van de Leste Mert wel goed voorgelicht heeft. Daarom wil de partij onder andere weten of ‘het college zich ervan bewust is dat doorstroom evenementen zoals braderieën en jaarmarkten zijn uitgezonderd van de verplichting om te werken met coronatoegangsbewijzen vanaf 25 september 2021?’

Dickens Festijn
Het is nog niet bekend wat de organisatie van het Dickens Festijn gaat doen, want ook dit evenement hoeft niet met een coronapas te werken.

Door Patrick Huisman