Foto slaapzaal, die ook gebruikt wordt in de maquette van Boldershof.
Foto slaapzaal, die ook gebruikt wordt in de maquette van Boldershof. Foto: 's Heeren Lo0, locatie Boldershof

Vertelling over Boldershof tijdens Maand van de Geschiedenis

Algemeen

MAAS EN WAAL - ‘Aan het werk’ is dit jaar het thema tijdens de Maand van de Geschiedenis, die volgende week start. Samen met Historische Vereniging Tweestromenland, Museum Tweestromenland en de bibliotheken in Maas en Waal is ervoor gekozen de zorg in Maas en Waal centraal te stellen. In bibliotheek Druten is een maquette van een slaapzaal van het vroegere Boldershof te zien, en op woensdag 20 oktober is er een vertelling over het wonen, werken, schoolgaan en recreëren op Boldershof toen en nu.

In ruim honderd jaar is er veel veranderd in de zorg. Van leven binnen de Boldershofgrenzen naar de vleugels uitslaan in de maatschappij. En van wonen in grote groepen en werken in de instelling naar ‘chillen’ in een eigen studio, met een ‘job-op-maat’ en begeleid door een jobcoach: de vertellers zetten het in verhalende beelden van toen en nu naast elkaar. De vertelling is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis van Maas en Waal, zorg en Boldershof in het bijzonder. De vertelling start om 19.00 uur. Kaartjes kosten 3,50 euro, inclusief koffie en thee. Reserveren kan via bibliotheekrivierenland.nl/agenda of in de bibliotheek.

Maquette
De maquette die komende maand in bibliotheek Druten te zien is, geeft een mooi tijdsbeeld van de geschiedenis van Boldershof in de tijd dat de zorg grotendeels door nonnen werd verzorgd. De werkgroep Erfgoed Boldershof heeft enthousiast gewerkt aan dit miniatuurproject, samen met andere vrijwilligers die helpen met naaiwerk, timmer- en soldeerwerk, maquettebouw, enzovoort. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek is de maquette gratis te bezichtigen.

Boldershof slaapzaal.
Boldershof apotheek.