Bomenkap in Beuningen.
Bomenkap in Beuningen. Foto: GER LOEFFEN

Bomenkap door essentaksterfte

Algemeen

BEUNINGEN - Binnenkort start de bomenkap in Roodslag en het Personnenbos. 

In deze bossen zijn veel essen ziek of gaan dood door de schimmelziekte essentaksterfte. Dit zorgt voor onvoorspelbare en gevaarlijke situaties. De zieke essen langs paden en bij aangrenzende percelen worden verwijderd. Naderhand worden open plekken ingeplant met jonge bomen. Wandelaars en bezoekers zullen tijdelijk worden omgeleid. 

De werkzaamheden
De zaagwerkzaamheden zullen veelal machinaal worden uitgevoerd waarna de bomen met een uitrijcombinatie naar de tijdelijke opslaglocatie worden getransporteerd. Naderhand zullen op open plekken jonge bomen worden ingeplant. De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken duren. Het gebied wordt tijdens de uitvoering zichtbaar afgesloten voor publiek.

Essentaksterfte
De es gaat op grote schaal dood als gevolg van de schimmelziekte essentaksterfte. De boom herstelt niet van deze ziekte. Een aangetaste boom zal op termijn bezwijken aan deze aantasting. Meer dan tachtig procent van de essen in Nederland is aangetast. De verwachting is dat hooguit tien procent van de essen gezond blijft. Zieke bomen zijn zwak en kunnen makkelijker omvallen. Niks doen is vaak helaas geen optie.

Meer informatie is te lezen op boswachtersblog.nl/rivierengebied .