Op de foto van links naar rechts: Bart van Run (directeur basisschool de Peppel), Quinty Bouman (Kinderburgemeester Beuningen) en Theo Brink (ANWB directeur Financiën).
Op de foto van links naar rechts: Bart van Run (directeur basisschool de Peppel), Quinty Bouman (Kinderburgemeester Beuningen) en Theo Brink (ANWB directeur Financiën). Foto: ARNAUD ROELOFSZ

Basisschool de Peppel in Gelderland wint ANWB Verkeersplein

Algemeen

BEUNINGEN - Basisschool de Peppel is de winnaar in de provincie Gelderland van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ van het ANWB Fonds. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen en Theo Brink, CFO bij de ANWB. 

In Gelderland heeft de Peppel, een basisschool in Beuningen, het ANWB Verkeersplein gewonnen. “We zijn ontzettend blij met het ANWB Verkeersplein”, vertelt Bart van Run, directeur van de basisschool. “We zien het als gezamenlijke taak van ouders en de school om kinderen voor te bereiden om goed en juist te kunnen handelen wanneer zij zich in het verkeer begeven. Het ANWB Verkeersplein is voor de Peppel belangrijk, omdat we een school zijn met 300 leerlingen, waarbij bijna alle leerlingen naar school worden gebracht en weer worden opgehaald. Dit zorgt soms voor onoverzichtelijke situaties. Daarnaast zijn niet alle kinderen meer gewend om in drukkere verkeersituaties te fietsen en te lopen.” 

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden startte de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein, gefinancierd door het ANWB Fonds. Hier kunnen kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig oefenen en ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties.

Deze ervaring is nodig, blijkt uit recent ANWB-onderzoek. Hieruit komt naar voren dat leraren zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. Zij hebben de indruk dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer, terwijl de meesten van hen binnen een straal van 5 km van hun school wonen. Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer”.

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. Meer dan 500 scholen gaven zich voor de actie op. Voor meer informatie over de ANWB Verkeerspleinen, kijk op: www.anwb.nl/verkeerspleinen.