Ook in de buurt van de Beatrixmolen komen nieuwe woningen.
Ook in de buurt van de Beatrixmolen komen nieuwe woningen. Foto: Diana de Leur

Flinke uitbreiding Winssen krijgt eerste concrete vormen

Algemeen

WINSSEN - Winssen krijgt een flinke uitbreiding van het dorp, met 375 tot misschien wel 425 woningen. Daarvan komen er zo’n 350 in Winssen-Zuid en nog eens 75 in het buitengebied langs bestaande hoofdwegen. Deze plannen zijn onderdeel van het ‘concept Panaroma 2040’. Dat plan gaat over een flinke uitbreiding van het aantal woningen in de hele gemeente Beuningen. In 2040 zullen er dan zo’n 14.000 mensen meer wonen in Beuningen.

Het woningbouwplan in Winssen-Zuid ligt tussen de Geerstraat, Van Heemstraweg, Leegstraat en Kennedysingel. Daar moeten een grondverzetbedrijf, de scouting en enkele boomgaarden en kwekerijen plaatsmaken voor woningen. Het bedrijf en de scouting kunnen worden verplaatst. De boomgaarden kunnen deels blijven bestaan.
Aan de Kennedysingel komt een parkachtig gebied waarin de huidige watervoorzieningen (opvang van water en bergbezinkbassin) zijn geïntegreerd. Ook speelvoorzieningen kunnen hier een plek krijgen en twee bijzondere woonvormen. Eén ter hoogte van de voormalige Pandahara locatie en één in het verlengde van de Alex Willemsstraat. De plannenmakers denken hierbij aan een erfopzet, hofje of kleinschalig complex met appartementen.
Volgens de gemeente moeten op deze locatie vooral sociale huur- en goedkope koopwoningen komen. Dit kan in de vorm van kleinere woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het aandeel betaalbaar voorziet verder in kleinere eengezinswoningen en appartementen voor starters. Vanwege de vergrijzing is er een toenemende behoefte aan levensloopbestendige woningen en wonen met zorg. Dat kan in de vorm van grondgebonden woningen of appartementen. Dit zowel in het goedkopere als duurdere segment. Het doel daarvan is te voorzien in de vraag van Winssense senioren en doorstroming te stimuleren.

Daarnaast is er dus nog een uitbreiding gepland van zo’n 75 woningen langs ‘historische linten.’ Het gaat dan om de Molenstraat vanaf de dorpsrand tot aan de Deijnschestraat, de Geerstraat, de Leegstraat en de Plakstraat vanaf de dorpsrand tot aan de Koningstraat en de Ir. van Stuivenbergweg vanaf de dorpsrand tot aan bestaand erf met huisnummer 37.

Meepraten
Inwoners van Winssen krijgen de komende tijd zowel fysiek als digitaal de mogelijkheid om mee te praten over de plannen. Voor meer informatie, zie: www.beuningen.nl/projecten/woningbouw..

Door Patrick Huisman