Afbeelding
Foto: Het Dijkmagazijn

Lokaal Preventieakkoord West Maas en Waal

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – De gemeente West Maas en Waal wil met partners een Lokaal Preventieakkoord ontwikkelen. De voorloper hiervan is het Nationaal Preventieakkoord, dat zich richt op een gezonder Nederland in 2040.

Het Nationaal Preventieakkoord omvat zo’n tweehonderd afspraken met meer dan zeventig partners uit onder andere het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. Deze afspraken gaan over drie hoofdthema’s: het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het Lokaal Preventieakkoord wordt de lokale uitwerking van het nationale akkoord. Met het Lokaal Preventieakkoord voor West Maas en Waal ziet de gemeente kansen om bestaand beleid en lopende acties te combineren met nieuwe ideeën en activiteiten. De inbreng en inzet van lokale organisaties zijn hierbij belangrijk. Daarbij is ook ruimte voor andere onderwerpen of achterliggende problematiek, zoals armoede of eenzaamheid. De lokale behoefte is leidend voor het akkoord.

De gemeente heeft diverse partijen uitgenodigd om mee te denken over de eerste afspraken en hoofdlijnen. Ieder bedrijf of iedere organisatie mag zich hiervoor aanmelden. Dat kan via info@westmaasenwaal.nl. Gezamenlijk wordt de focus bepaald en worden afspraken vastgelegd in het akkoord. Als het akkoord ondertekend is, is er in 2022 en 2023 tienduizend euro beschikbaar als uitvoeringsbudget.
Wethouder Rob Reuvers is enthousiast over het ontwikkelen van het lokaal preventieakkoord: ‘Een gezonde leefstijl is belangrijk voor al onze inwoners. Een rookvrije generatie, het tegengaan van overmatig alcoholgebruik en het aanpakken van overgewicht zijn daarbij belangrijke punten. Ik kijk uit naar de lokale afspraken in het komende preventieakkoord.’

Door Hanneke de Vries