Logo demaasenwaler.nl
<p>Bioscoop van Heemstrabaan in Beuningen.</p>

Bioscoop van Heemstrabaan in Beuningen.

(Foto: Diana de Leur)

Bioscoop Beuningen sluit deuren ondanks financiële bijdrage

BEUNINGEN - Bioscoop van Heemstrabaan sluit op 1 november definitief de deuren in Beuningen. Volgens eigenaar Han Wolf komen er te weinig bezoekers naar de twee zalen.

De reden daarvoor is volgens Wolf het succes van zijn eigen Cinema Roma in Wijchen, dat in 2016 een nieuw pand en een luxe uitstraling kreeg met balkons waar bezoekers kunnen zitten. ‘Dit heeft een grote aantrekkingskracht op de regio en ook inwoners van Beuningen kiezen steeds vaker voor Cinema Roma’, zo zegt Wolf. Volgens de bioscoopeigenaar speelt ook mee dat het lastig is in twee zalen een compleet filmprogramma aan te bieden. Toch geeft Wolf ook toe dat de komst van andere bioscopen, zoals die in Lent, ook invloed heeft op de bezoekersaantallen in Beuningen.

Wethouder Hans Driessen is teleurgesteld over de sluiting van de bioscoop: ‘Het is een voorziening waar menig inwoner van Beuningen graag gebruik van maakt. Maar als de ‘filmwereld’ verandert begrijp ik dat dit soms gevolgen heeft die je liever niet had gezien.’

Subsidie
De gemeente Beuningen heeft destijds financieel flink bijgedragen aan de ontwikkeling van de bioscoop. De subsidieregeling bestond uit een bijdrage van 125.000 euro van de gemeente Beuningen voor de realisatie van het filmhuis, de provincie gaf eenzelfde bedrag. Daarnaast is er over 2012 tot en met 2016 een subsidie verstrekt aan de Stichting Filmhuis Beuningen van in totaal 150.000 euro als bijdrage in de exploitatie van het filmhuis. Opmerkelijk is wel dat die filmhuisactiviteiten destijds nauwelijks van de grond gekomen zijn.

Mede-eigenaar van het gebouw Fons van den Donk zegt in een reactie het heel spijtig nieuws te vinden dat de bioscoop vertrekt. ‘Het gebouw is er speciaal op gemaakt, dus ik heb geen idee wat we er nu mee moeten, goede voorstellen zijn meer dan welkom.’

Alternatieve locatie
Eigenaar Wolf kijkt nog wel naar de mogelijkheden om in de toekomst een soort van mobiele bioscoop op te zetten, ergens in het Land van Maas en Waal.

Door Patrick Huisman

Meer berichten