Henny van Lent - Polman
Henny van Lent - Polman Foto: Marleen Zwakhoven

Planten blijven ons verrassen, juist nu

Algemeen Column Lepona

De tuin maakt zich op voor de nazomer en dat is het moment dat er ook best wat wordt gevraagd van ons natuurlijk groen. Het is nu niet de tijd om bruin te worden of nog belangrijker… om blad te verliezen. In de maand september brengen we juist de conditie van planten op peil.

Gezondheid
Dat de planten er in deze tijd gezond bij moeten staan is erg belangrijk voor de ontwikkeling voor de winter. We zien vaak dat planten het na een winterperiode niet of nauwelijks meer doen. Dit komt niet door een vorstperiode, maar de oorzaak is meestal een slechte groei die met name is ontstaan in de zomer en de vroege herfst.

Waarom is dit zo?

  • Planten hebben een tekort gehad aan water, waardoor de groei minimalistisch is geweest;
  • Planten hebben een geruime tijd een tekort aan de juiste voedingsstoffen gehad;
  • De wortelontwikkeling is niet goed op gang gekomen in de zomer;
  • Plantenziektes zijn te laat of misschien helemaal niet opgemerkt en opgelost;
  • Ongewenste insecten zijn niet bestreden.

Kijk of één van deze problemen ook aanwezig is in jouw tuin bij planten die het minder of niet goed doen.

September is een perfecte groeimaand waarin planten zich ongelooflijk goed herstellen.

Water
Je denkt ‘het heeft voldoende geregend’ of ‘ik heb toch regelmatig water gegeven’…. Ik heb in veel tuinen een TuinTeach uur gegeven waarbij de watergift dit jaar erg schaars is geweest, ondanks dat iedereen heel goed hun best heeft gedaan. Controleer, dat is erg belangrijk. Maak met een grondboor een wat dieper gat (30 cm) en kijk hoe de vochtigheidsgraad daar is. Voelt de grond droog, dan geruime tijd water geven (liever 1x 4 uur dan 4 x 1 uur).

Voeding
Planten nemen de benodigde voedingstoffen nog op, dus zorg dat je de voeding nu aanvult. Hoe zie je of jouw planten voeding nodig hebben? Kijk de planten even aan en ze vertellen het je zonder moeite.

  • Geelverkleuring oude delen van de plant… Stikstof gebrek;
  • Donkerverkleuring en afsterving in enkele delen van het blad… Fosfaat gebrek;
  • Randen van het blad worden bruin… Kalium gebrek;
  • Afsterven of juist geel worden aan de uiterste punten van het blad...Calcium gebrek.

Dit zijn de meest opvallende verkleuringen die je snel aan planten ziet. Op zich geen probleem, maar laat het niet verergeren. Het kan veelal snel en efficiënt opgelost worden met behulp van de benodigde voeding in combinatie met een wortelversterker.

Ziektes
Ziektes zijn meestal duidelijk aan een plant te zien. De meest voorkomende kennen we wel, denk aan meeldauw of ongewenste vrienden zoals luis, kevers en mieren. Als je dit ziet, zorg dan dat je er wat aan doet. We hebben natuurlijke middelen die je daarbij helpen. Als de groei van planten en bomen goed is, dan heb je weinig plantenziektes.

Wortelontwikkeling
Het meest voorkomende in de tuin is wortelrot door het verkeerd of teveel water geven. De plant heeft dan meestal verkleurde, gele bladeren of het blad wordt in zijn geheel bruin en verdroogd. Planten gaan dan slap hangen en ‘verdrinken’. Verwijder rotte wortels en voeg nieuwe grond- en wortelactivators toe voor herstel.

Weet je het niet precies of twijfel je? Stop een blad of stukje tak in een afgesloten zakje, kom naar ons tuincentrum en ik help je graag verder. Mailen mag natuurlijk ook. 

Onze nieuwe planten presentatie met heel veel planten en kleur staan weer voor je klaar. Voel je welkom!

Henny van Lent-Polman - TuinTeacher

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 Balgoij | 024 - 642 38 37
www.lepona.nl | kiesjetuinproducten.nl
Ma 13-18u. Di t/m vr 9-18u. Za 08.30-17.00u