Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Potsierlijk

Algemeen Column Babbels

Beuningen, Wijchen, Druten en West Maas en Waal zijn het zelden ergens over eens, maar in komkommertijd hadden ze een knaller te pakken. De gemeenteraden gaan niets ondernemen om het afsteken van vuurwerk te verbieden en van de beweegredenen ziet een mens sterretjes. 

Ten eerste willen ze het ‘landelijk beleid’ afwachten. Welk landelijk beleid? In het gunstigste geval is de formatie rond 1 oktober achter de rug. Dan ligt er voor 31 december echt nog geen beleidsnotitie vuurwerk. De gemeentes geven zichzelf zo een vrijbrief om nog zeker een jaar niks te hoeven doen.

Een ander argument is dat de politie een verbod niet kan handhaven. Best gek, want de politie zou juist maar wat graag een einde maken aan al dat geknal. En wat is makkelijker uitvoerbaar dan een algemeen verbod? Geen rotjes, geen grondbloemen, zelfs geen potje siervuurwerk. Er mag niks. Nee, sorry, jammer… klaar.

Daarnaast is er vrees voor vuurwerktoerisme. Maar waarvandaan dan? Niet vanuit Nijmegen of Heumen waar allang een vuurwerkverbod geldt. Sterker nog: doordat Maas & Waal geen vuist maakt, ontstaat er juist vuurwerktoerisme, maar dan vanuit Nijmegen naar hier. Oplettende lezers merken nu inderdaad op dat ‘echt knalvuurwerk’ al is verboden. Nou, dát hebben we gemerkt afgelopen december.

Het toppunt is nog wel het argument dat de inwoners er niet om zouden vragen. Niet? Senioren durven rond de jaarwisseling niet meer over straat, huisdiereigenaren zien hun beestjes dagen ziek zijn van angst en alleen in Maas & Waal was er op 1 januari zo’n 60.000 euro aan schade. 

De zwijgende meerderheid is het heus beu, maar laat zich weer eens overstemmen door een handvol gillende keukenmeiden die beweren dat ‘ze’ ons in Nederland al ‘alles afnemen’. De bittere waarheid is dat de gemeentes met hun potsierlijke nietsdoenerij ons allemaal een prettige, veilige en gezonde jaarwisseling ontzeggen. 

Door Patrick Huisman