Eric (tweede van links) aan het werk op de steiger.
Eric (tweede van links) aan het werk op de steiger. Foto: Hein van Houten

Water daalt, afvalberg stijgt

Algemeen

MAAS EN WAAL - Het waren enerverende dagen op het gebied van weer en water. Nooit eerder stond het water rond deze tijd van het jaar zo hoog. Pontjes werden uit de vaart genomen, campings gedeeltelijk ontruimd en vee uit de uiterwaarden gehaald. Inmiddels is het water in zowel de Maas als de Waal over het hoogste punt heen. En dat leidt bij de Veerdam in Druten tot een enorme afvalberg. ‘Dit is nu plasticsoep’, zegt Eric Janssen die met zijn woonschip in de haven ligt. Samen met de andere ‘havenbewoners’ is hij begonnen met het opvissen van het afval. 

Voor de steiger bij de Veerdam ligt een enorme berg hout, kapotgeslagen kunststof kratten en huisraad. Een brij van ontvelde boomstammen, stukken plastic en wat al niet meer. De hondjes kunnen eroverheen lopen, zo dik is de laag die in een paar dagen tijd is ontstaan. Eric Janssen is begonnen om, samen met anderen, de aangespoelde massa uit het water te halen. En terwijl ze de handen uit de mouwen steken, beseffen ze maar al te goed waar de spullen vandaan komen. ‘Als je die objecten uit het water vist, voel je bijna wat er gebeurd is in het zwaar getroffen Ahrdal in Duitsland. Je voelt de ellende erin’, geeft hij aan.

Stoelen en blikjes drinken 
‘Stoelen, onaangebroken flessen en blikjes drinken, autobanden, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het uit het water gevist’, wijst Eric naar de verzameling spullen die inmiddels op de steiger ligt. Een grote hoeveelheid haardhout, gekloofd en wel, ligt te drogen in het zonnetje. ‘Dat kunnen we zelf nog gebruiken.’

Hoewel Eric en de andere havenbewoners fanatiek gestart zijn met het opruimen van alle aangespoelde spullen, zijn ze ook wel voorzichtig: ‘Er zijn nog veel mensen vermist, en we zijn ons ervan bewust dat we ook zomaar een lichaam kunnen aantreffen.’

Milieu 
Afgezien van de emotionele impact voor de bevolking in het getroffen gebied, en de grote schade aan de dorpen, zullen de overstromingen ook hun weerslag hebben op het milieu. ‘Als je ziet wat er alleen al in deze haven is aangespoeld aan plastic, dan wil ik niet weten wat er allemaal de zee instroomt.’ Als straks de strandjes weer droogvallen, zal daar ook het nodige afval liggen, vermoedt Eric. Hij hoopt dat men de handen ineen slaat om ook hier het afval op te ruimen.