Logo demaasenwaler.nl
<p>Balkon in de gemeente Deventer in Overijssel</p>

Balkon in de gemeente Deventer in Overijssel

Foto: Sjon Heijenga (via Het Dijkmagazijn)

Operatie Steenbreek: natuurlijke verkoeling in de tuin

Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleren gemeente Beuningen en Het Dijkmagazijn inwoners om hun woonomgeving groener te maken. In deze rubriek deelt Het Dijkmagazijn tips om te vergroenen. 

Na veel warme dagen worden muren en stoepen wel erg heet. Zeker als de tuin van de buren ook versteend is. Wat koelte en schaduw is dan prettig. Natuurlijk groen werkt beter dan een parasol of luifel. In een groene tuin kunt u veel langer zonnen, barbecueën en de kinderen laten spelen in een pierenbadje. 

De beste oplossing is een - kleine - boom planten. De Lijsterbes (Sorbus) en Drentse krent (Amelanchier) zijn bescheiden bomen die ook nog eens goed tegen droogte kunnen. Ook een begroeide pergola levert schaduw, bijvoorbeeld de Trompetbloem (Campsis), die kan goed tegen droogte en bloeit met mooie gele of oranjerode trompetten. Is de tuin erg klein, laat dan klimplanten over de schutting of tegen de muur klimmen. Kies bij voorkeur droogteresistente soorten. Ze houden de warmte buiten, koelen de lucht en nemen overtollig regenwater van onweersbuien op. Een haag is nog beter: daar kan een zuchtje wind doorheen waaien en voor verkoeling zorgen. Meer info: dijkmagazijnbeuningen.nl/steenbreek.

Meer berichten