Logo demaasenwaler.nl
<p>Theo Gerritse.</p>

Theo Gerritse.

(Foto: Ger Loeffen)
Kijk op kunst

Kijk op kunst: De Reis van Theo Gerritse

In deze rubriek bezoeken we diverse ateliers van Maas en Waalse kunstenaars. Deze week zijn we op bezoek bij  Theo Gerritse.

Hij staat vlak voor m’n neus. Vijftig centimeter is de afstand tussen hem en mij. Even raak ik hem aan. Autodidact Theo Gerritse heeft het bronzen beeldje zojuist voor mij op de keukentafel gezet, ‘dit is een apart verhaal’, zegt Gerritse, ‘ik noem hem De Reiziger’.

Voor mij staat een dertig centimeter groot bronzen beeldje van een man in een lange jas, lichtjes wijdbeens met een tas in zijn rechterhand. Klaar om zijn reis te beginnen. Welke richting gaat het worden? Het is ongewis. Het verhaal van reiziger Theo Gerritse is begonnen.

Van timmerman naar woonconsulent
Op de Dr Poelsschool in Nijmegen leerde Theo Gerritse (1956) eind jaren ‘60 voor timmerman. ‘Toen mijn moeder jarig was, vroeg ik aan mijn leermeester timmeren of ik een beeld voor haar mocht maken. Want ik had geen geld voor een cadeau. Dat beeld voor mijn moeder lukte aardig’, zegt Gerritse.

Iedereen zag het toen al. Ook zijn leermeester; Theo Gerritse kon veel meer dan een kozijntje maken. Toch heeft het nog bijna 40 jaar geduurd voordat de aanzet werd gegeven naar kunst. In die jaren werkte Gerritse bij Woningcorporatie Standvast Wonen in Nijmegen. Van timmerman via opzichter klom hij op tot Woonconsulent.

Interesse voor kunst
‘De interesse voor kunst is er altijd geweest. Samen met Josefien bezocht ik veel tentoonstellingen. In 2004 kwam ik op een tentoonstelling van Zimbabwaanse kunstenaars. Zij gaven een workshop waar ik aan deelnam. Vanaf die tijd heeft de kunst mij niet meer losgelaten.’

Struisvogel
Enkele jaren geleden fietste Gerrits van Ewijk naar Ottersum om struisvogels te bekijken. Een kleine twee uur fietsen. ‘Ik vind dat indrukwekkende vogels.
Thuisgekomen maakte ik er een. Levensgroot uit verschillende materialen. Op een tentoonstelling in het kerkje van Persingen werd ie meteen verkocht.’

Serpentijn, albast, ijzer en staal
De materialen waarmee Theo werkt zijn divers. Veelal zijn het combinaties zoals de steensoorten serpentijn en albast gecombineerd met ijzer en staal.

‘Craftsman’
In de woonkamer hangt de imposante kop van een neushoorn gemaakt van aluminiumcement. Een paardenhoofd uit serpentijn en stalen delen van een maaimachine roept associaties op met het Romeinse Rijk. Lassen, slijpen, stalen platen snijden; alles lukt deze ‘craftsman’.

Kerstgroep restaureren
‘Ik ben nu bezig met de kerstgroep die altijd in de kerk stond. Die is in de loop der jaren beschadigd en is aan restauratie toe. Heel iets anders, maar erg leuk om te doen.’

De Reiziger
Nog staat De Reiziger voor mij te wachten op z’n trein. Het verhaal van De Reiziger kan slechts enkele woorden bevatten. Maar kijkend naar het beeldje wordt het een verhaal van vijfduizend woorden.

Kijk voor meer informatie op: www.theogerritse.com.

Door Ger Loeffen

Meer berichten