Het Forum, in het reeds gerealiseerd gedeelte van de wijk Keizershoeve.
Het Forum, in het reeds gerealiseerd gedeelte van de wijk Keizershoeve. Foto: Jansen Bouwontwikkeling

Er lijkt schot te zitten in ontwikkeling Ecowieck

Algemeen

EWIJK - De realisatie van de ecologische wijk Ecowieck komt steeds een stapje dichterbij. De schop kan misschien al begin 2022 de grond in.

Een ecologische wijk in Ewijk, bestaande uit 73 woningen. De plannen zijn er al langer, maar begin 2022 zouden deze maar eens concreet kunnen worden. Behalve de voormalige eigenaar van de grond, die twee woningen mag bouwen, wordt de Ecowieck gevormd door twee groepen van particulieren die zich verenigd hebben. Samen Ecologisch Bouwen en een kleinere groep, die zich min of meer toepasselijk Calimero noemt, mogen in de wijk aan de slag. Dertig procent van de woningen moet betaalbaar zijn, dat is een voorwaarde van de gemeente. Daarom is er ook contact gelegd met woningcorporatie Woonwaarts.

Samen Ecologisch Bouwen wil huizen ontwikkelen met zonnepanelen en warmtepompen die energie gaan leveren in plaats van verbruiken. Ook zaken als een centrale ontmoetingsplaats, deelauto’s en een moestuin is onderdeel van de plannen. Calimero wil ook een moestuin en andere gezamenlijke voorzieningen, maar deze club zet in op Tiny Houses. Daarvan komen er twintig, waarvan 6 sociale huur. De Tiny Houses zijn zonder wielen en diepe fundering, want deze komen midden in een appelboomgaard waarbij zoveel mogelijk bomen blijven staan. Het bestemmingsplan ligt tot 2 augustus ter inzage. Daarna moet de gemeenteraad nog een definitief akkoord geven.

Door Patrick Huisman