Afbeelding
Foto: Chantal Roest

Reactie op toekomstvisie woningbouwprogramma Panorama 2040

Ingezonden

Ingezonden door Marcel Peters, Jos Haukes & Bert Brands namens de bewoners van de Luit en Burg. Sprengerlaan te Ewijk

Geacht College en geachte leden van de Gemeenteraad,

Als bewoners van de Luit en de Burgemeester Sprengerlaan in Ewijk reageren wij via deze brief op de toekomstvisie van het woningbouwprogramma Panorama 2040 in de gemeente Beuningen zoals gepresenteerd in de vergadering van de Commissie Ruimte op 25 mei 2021.

Over het woningbouwprogramma maken wij ons ernstige zorgen. Onze zorgen hebben vooral betrekking op ons woongenot, de waardedaling van onze woning en de twijfel over de haalbaarheid van de plannen in relatie tot wet- en regelgeving op het gebied van milieu, flora en fauna en ruimtelijke ordening als gevolg van de komst van de vele woningen.

Panorama 2040 is een toekomstvisie. Het siert de gemeente Beuningen dat zij ambities heeft het woningtekort aan te pakken. Als je het plan globaal bekijkt en je beperkt tot de plattegronden en impressies ziet het er mooi uit. Maar wie verder kijkt, ziet dat dit een toekomstvisie is met een enorme omvang met onevenredig veel impact op mijn huidige woonsituatie. Samen met lopende ontwikkelingen (lees: windmolens en fijnstof) en aangenomen moties in de gemeenteraad is er bij ons reden tot twijfel.

Voorkeur voor meepraten en invloed hebben op plannen
Eerlijk is eerlijk, liever willen wij geen nieuwbouw in mijn directe omgeving. Ik begrijp echter ook de ambities van de gemeente. Op dit moment hebben wij vooral vragen en gaat onze voorkeur uit naar participeren met de gemeente en toekomstige projectontwikkelaars bij de realisatie van de nieuwbouwplannen. Als inwoners zouden wij graag meepraten en invloed hebben op de uiteindelijke plannen.

Vragen en opmerkingen
Als eerste reactie op de toekomstvisie Panorama 2040 (vanaf hier afgekort tot TV P2040) – voornamelijk groeifase 1 – willen wij graag de volgende vragen stellen en de volgende opmerkingen plaatsen:

• Op 17 november 2020 is in de gemeenteraad een motie aangenomen over een ’10 puntenplan wonen’. In dat plan wordt gesproken over een verdeling van de uitbreiding van de dorpskernen: Weurt 20%, Beuningen 30%, Ewijk 30% en Winssen 20%. In de TV P2040 is deze verdeling gewijzigd naar: Weurt + Beuningen 40%, Ewijk 49% en Winssen 11%. In totaal gaat het om bijna 1.000 nieuwbouwwoningen in Ewijk.

Vraag: Waarom is het percentage van Winssen bijna gehalveerd tot 11% en zijn Weurt en Beuningen samen gedaald met 10% (van 50% naar 40%)? Waarom komt de helft aan nieuwe woningen (bijna 1.000 woningen!) in Ewijk?

• De omgeving van de zandwinning in Winssen was een zoekgebied voor woningen. In de TV P2040 is deze locatie komen te vervallen. In de commissievergadering van 25 mei 2021 is de vraag gesteld waarom bij de zandwinning nu geen woningen meer gepland zijn. Het antwoord van de adviseur van de gemeente was: “Men ziet hier nu af van woningbouw, omdat de woningen last krijgen van slagschaduw door de geplande bouw van de windmolens”. Er is echter ook gesteld dat slagschaduw op bebouwing vermeden wordt door het stilzetten van de windmolens als dit optreedt.

Opmerking: Het kan niet zo zijn dat bij een woningtekort de nieuwbouw op deze locatie in Winssen niet plaats kan vinden door een geplande windmolen. Als woningbouw hier wel mogelijk is, kan er een meer evenredige verdeling van nieuwbouw over de dorpskernen plaatsvinden waardoor de woningdichtheid in Ewijk naar beneden kan. Het ‘groene’ en ‘blauwe’ aandeel kan dan in Ewijk worden verhoogd.

• Er zijn vergevorderde plannen voor een windpark in de gemeente Beuningen. De beoogde nieuwbouw bij de Plas van Melssen komt een stuk dichterbij de geplande windmolens te staan dan de huidige bebouwing.

Vraag: In hoeverre is er rekening gehouden met het windpark in de TV P2040?

• Op 1 maart 2016 is het bestemmingsplan voor de Plas van Melssen gewijzigd. Het grondgebied van de plas heeft hiermee een agrarische bestemming gekregen en daarmee heeft de eigenaar toestemming gekregen om de plas te dempen. Hier is de eigenaar mee gestart door er baggerspecie in te storten.

Vraag 1: In de TV P2040 staat dat de plas deel uit gaat maken van het plan, hoe gaat dit vorm krijgen?

Vraag 2: Krijgt de Plas van Melssen een recreatieve functie? Zo ja, aan welke vormen van in- en extensieve recreatie wordt gedacht? Hoe is met de (water)kwaliteit gesteld?

• In de woningbouwvisie van de gemeente Beuningen staat het volgende: ‘We willen groeien maar niet ten koste van onze rust, ruimte en de groen/blauwe omgeving.’

Opmerking/ vraag: De gemeente Beuningen pakt een maatschappelijk probleem aan (het woningtekort) maar gaat zij niet voorbij aan haar ambitie om te streven naar een gezonde en leefbare woonomgeving? ‘Groen’ en ‘blauw’ in de gemeente zijn heel belangrijk, maar met een toename van bijna 1.000 woningen in Ewijk blijft er weinig van die ambitie overeind. Is daar onderzoek naar gedaan en hoe past dit in de ambitie om de woonomgeving leefbaar en gezond te houden?

• In de TV P2040 staat dat op basis van bekende milieucontouren een inschatting is gemaakt van de haalbaarheid van de ontwikkellocaties met betrekking tot de geldende milieunormen (denk aan geluid, stikstof en fijnstof). Gedetailleerd onderzoek wordt pas later uitgevoerd.

Opmerking: Gezien de directe ligging aan de A50 voor een deel van het plan zou het verstandig zijn dit onderzoek te doen voordat de plannen verder worden uitgewerkt om onnodige kosten te voorkomen.

• De bovenstaande punten samenvattend is de vraag hoe realistisch de TV P2040 is voor Ewijk.

Vragen:
- Is dit plan wel op aanvaardbare wijze te realiseren in Ewijk?
- En als het niet haalbaar is voor Ewijk, wat betekent dit dan voor de dichtheid in de andere dorpen?
- Gaat de gemeente alles op alles zetten om toch aan het totaal aantal beoogde woningen te komen? Dit zou dan ten koste gaan van het ‘groen’ en het ‘blauw’ in de gemeente Beuningen.
- Hoe vluchtig is dit plan? Er is snel afgeweken van een aangenomen verdeling van de uitbreiding per dorpskern.

• Tot slot nog twee punten die vraagtekens opleveren:
- Dat er een tekort aan woningen is, is duidelijk. Is er echter onderzoek naar gedaan of er behoefte is naar een woning dichtbij de snelweg? Willen mensen wonen direct aan de rand van de A50? Zie ook het punt over de ambitie van de gemeente om ‘groen’ en ‘blauw’ te blijven.
- Hoe zit het met de flora en fauna? Is er onderzoek gedaan naar welke (zeldzame of bedreigde) dieren- en plantensoorten zich inmiddels gevestigd hebben in de randen/ de omliggende weilanden?

Op voorhand een paar aandachtspunten 
Naast de inhoudelijke aspecten op de TV P2040 zijn er voor ons als direct betrokkenen zaken waar wij graag invloed op zouden uit willen oefenen als de plannen vorm gaan krijgen. In de nieuwe omgevingswet die van toepassing zal zijn op de TV P2040 is vastgelegd dat er draagvlak moet zijn van omwonenden. Wat dat precies betekent, is nog niet duidelijk. Op voorhand wil daarom alvast de volgende punten kenbaar maken:

• Hoe wordt de aansluiting gerealiseerd tussen mijn achtertuin en de nieuwbouw? Komt hier een (breed) blauw en/of groen overgangsgebied?
• Wat is de fasering en tijdsplanning van de nieuwbouw?
• Hoe lang en hoe zullen wij overlast ervaren? Denk aan overlast tijdens de voorbereidingen en de bouw van geluid, stof, uitzicht en (de route van) bouwverkeer.
• Langs welke route vindt het bouwverkeer plaats?
• Specifiek voor de Luit: blijft dit in de toekomst een doodlopende weg?
• Wat gaat u doen om te zorgen dat de voorzieningen in balans zijn met het sterk toenemend aantal inwoners in de toekomst (een verdubbeling sinds de afgelopen 25 jaar)? Denk aan onderwijs, kinderopvang, zorg, winkels etc.

Concluderend zijn wij van mening dat de TV P2040 vooralsnog onrealistisch lijkt en maken wij ons zorgen. Wij verzoeken u om in gesprek te gaan met de bewoners van Ewijk en op korte termijn (in ieder geval voor 1 juli 2021, omdat op 6 juli gepland staat Panorama 2040 en de randvoorwaarden vast te stellen in de gemeenteraad) terug te komen op de in deze brief gestelde vragen en geplaatste opmerkingen. Tot slot verzoeken wij u om, als de plannen verder uitgewerkt gaan worden, de bewoners te betrekken bij en invloed te laten hebben op het maken van de plannen.

Met vriendelijke groet,
Marcel Peters, Jos Haukes & Bert Brands namens de bewoners van de Luit en Burg. Sprengerlaan te Ewijk