Logo demaasenwaler.nl
De eerste containertuintjes in Dreumel
De eerste containertuintjes in Dreumel (Foto: Hermine Florack)

Containertuintjes Dreumel

DREUMEL - Gemeente West Maas en Waal gaat zich extra inzetten voor een groene en schone buurt. Dit doet zij graag samen met haar inwoners. In Dreumel is hiermee gestart door het aanleggen van het eerste containertuintje rond een aantal ondergrondse afvalcontainers.

Containertuintjes zorgen voor minder afval om de containers. Daarnaast zorgen ze voor extra vergroening in de straat én vergroten ze de biodiversiteit. Dit wil zeggen dat er meer bijen, vlinders en andere insecten worden aangetrokken. Natuurlijk geven tuintjes de omgeving van de ondergrondse containers een gezelliger aanblik. Elk dorp krijgt minimaal één tuintje rondom een ondergrondse container.

Adoptanten gezocht
In elk dorp worden momenteel inwoners gezocht die de containertuintjes willen onderhouden, adoptanten genaamd. De adoptant kiest de planten voor de tuintjes uit en onderhoud ze. Dit wil zeggen: water geven, onkruid verwijderen en snoeien.

Alle informatie hierover staat in een brochure en op de gemeentelijke website. West Maas en Waal zoekt adoptanten voor Altforst, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel. Aanmelden kan via de website www.westmaasenwaal.nl/containertuintje. De dorpsplatforms van Alphen, Appeltern en Beneden-Leeuwen zoeken in genoemde dorpen naar adoptanten.

Eerste tuintje
Jolanda Spies uit Dreumel, lid van de zwerfafvalbrigade, had gelezen over containertuintje en nam contact op met de gemeente. ‘Ik vroeg of we in Dreumel een containertuintje konden krijgen. Dat ziet er leuk uit en mensen maken dan ook niet zo snel een rommeltje rondom de ondergrondse container. Toen bleek dat de gemeente zelf al bezig was met containertuintjes. Hoe leuk was dat’, aldus Jolanda.
Gemeente West Maas en Waal nodigde Jolanda uit om, samen met Mariëlle Schiks van Aan Tafel bij Jan, het eerste containertuintje in de gemeente te openen. De ondernemers aan de Ekershof in Dreumel adopteerden de tuintjes rondom de glasbakken en zorgen ervoor dat de buurt groener en schoner blijft.

Meer berichten