Logo demaasenwaler.nl
Natuurbrand
Natuurbrand (Foto: Annemarie Koop)

Risico op natuurbrand tijdens warm weer

MAAS EN WAAL - Tijdens het mooie, warme zomerweer genieten we volop van de natuur. Echter kan er juist tijdens dit weer ook een verhoogd risico zijn op natuurbranden. Wees daarom extra voorzichtig.

Eén sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een brand veroorzaken, die wellicht een groot stuk natuurgebied kan verwoesten. De meeste natuurbranden worden namelijk veroorzaakt door menselijk gedrag.

Wat kunt u doen?
Let op tijdens het parkeren van auto’s. Uitlaten en katalysatoren kunnen erg warm worden en wanneer de auto wordt geparkeerd in hoog, droog gras kan dit tot brand leidden. Wees voorzichtig met sigarettenpeuken. Gooi afval niet weg buiten de daarvoor bestemde bakken; niet alleen is dit vervuilend en slecht voor de dieren, maar glas wat in het zonlicht ligt kan dienen als vergrootglas en op deze manier droog gras in brand zetten. Barbecues en kampvuurtjes zijn gezellig, maar doe dit alleen waar het mag en let op plaatselijke regels. Let ook goed op dat de barbecue of het vuurtje goed uit is.

Wat te doen bij brand?
Probeer het niet zelf te blussen maar ga naar een veilige plaats, haaks op de vuurhaard. Wanneer een veilige plaats bereikt is dient 112 te worden gebeld en de locatie worden doorgegeven.

Voor meer informatie, zie: www.brandweer.nl/brandveiligheid/natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur

Meer berichten