Logo demaasenwaler.nl
<p>Jan van Ooijen met zijn shetlander voor de wagen.</p>

Jan van Ooijen met zijn shetlander voor de wagen.

(Foto: Hanneke de Vries )

‘Deze loopt altijd, maar… je moet hem wel op tijd smeren’

BENEDEN-LEEUWEN – Terwijl alle hectares met grote machines gemaaid en gekuild worden, spant Piet van Oijen  zijn shetlander voor de wagen en bewerkt zo het land.

Wanneer de dagen op z’n langst zijn, gaat het bloed harder stromen bij Piet van Oijen . Hij voelt zich pas 78 jaar jong, alleen zijn grijze haren spreken de waarheid. Samen met zijn vriend en paardenkenner worden de laatste riempjes vast gezet om zijn 17 jarige shetlander voor te spannen. Fitrix kent het ritueel en staat geduldig te wachten totdat alles dubbel gecontroleerd is. Jan rijdt de machine de schuur uit en maakt het vast.

1 PK
Het hekwerk wordt open gezet en Fitrix trekt de schudder met Piet erboven op de wei in. De 80 are gemaaid gras wordt per paard en kar geschud, voordat deze geperst en gewikkeld wordt. Piet vertelt: ‘Natuurlijk heb ik wel een tractor, maar dit vind ik veel leuker om te doen en mijn trouwe Fitrix ook. Hij zal zo wel een beetje gaan zweten, want met maar 1 PK voor de kar is het hard werken. In de middag komt de pakkenperser en dan moet het klaar zijn, dus we stappen even door.’

De shetlander stapt het grasland over en de hooimachine gooit het gras door elkaar heen. De machine is rond 1945 gekocht. Zijn tweelingbroer heeft de wagen gekocht en Piet heeft hem geschilderd: ‘Deze loopt altijd, maar… je moet hem wel op tijd smeren. Ik heb er 3 maanden over gedaan om deze netjes te schilderen. Het mag wat tijd kosten, maar dan heb je ook wat. Nu kunnen Fitrix en ik er samen weer van genieten.’

Naast zijn shetlander, heeft Piet ook 2 geitenbokken en 10 schapen. Deze moeten allemaal eten in de winter. Als het gras goed droog is, komt er geen broei in het pak en dat voorkomt weer schimmel. Of het bedrijf later over genomen wordt, is nog niet bekend. Kleinzoon Simon heeft er wel interesse in. ‘Hij is helemaal gek van landbouw. Zelf heeft hij ook met paard en de schudder gereden. Maar zolang ik gezond en jong blijf, geniet ik elk jaar weer van het maaiseizoen’, aldus Piet.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten