Logo demaasenwaler.nl
<p>Ad Arma.</p>

Ad Arma.

(Foto: John van Gelder)
Kijk op kunst

‘De verbeelding is altijd leidend’

In deze rubriek bezoeken we diverse ateliers van Maas en Waalse kunstenaars. Deze week zijn we op bezoek bij Ad Arma in zijn atelier in Alphen.

Hij is een nachtmens, Ad Arma. ‘Altijd al geweest ook’, zegt hij. ‘Vroeger, toen ik op kostschool zat, was dat al zo. De nacht is mijn domein, want als je kunst maakt, moet je niet afgeleid worden en jezelf open kunnen stellen. Dan kan ik mij concentreren in de stilte en de noodzakelijke diepgang bereiken. Ik luister tijdens het werken graag naar vervreemdende muziek en geniet van het isolement. Wanneer ik met een doek bezig ben, is het niet alleen schilderen, maar vooral ook veel eromheen lopen, kijken en aanvoelen hoe het doek mij vertelt op welke manier ik ermee verder moet. Na een nacht is er altijd iets gebeurd, dan heb ik weer iets gemaakt.’

Ad werkt gewoonlijk in series. Niet uitsluitend schilderijen, maar evengoed bronzen of glazen objecten. Zolang het thema hem blijft boeien, werkt hij allerlei variaties uit. ‘Maar na een poosje komt de verzadiging en dan, na enige rust, ontdek ik wel weer een vervolg.

About Nature
‘Nu ben ik bezig met de schilderijenserie die ik noem “About Nature” en die mij een soort troostende schoonheid biedt. Ik ervaar het zo, dat alles zichzelf steeds vernieuwt en ik neem mijn eigen aanwezigheid waar op zulke momenten van creatie.’ Volop pratend legt Ad uit wat zijn drijfveren zijn. Terwijl hij nu om half vijf in de middag zijn ontbijt eet, toont hij een serie schilderijen. Op het eerste gezicht abstract, maar wie verder wil en kan kijken ziet er meer in. ‘Als het ergens op gaat lijken, als het herkenbaar wordt, dan schilder ik het over. Figuratief werk: ik vind het prachtig, maar zou het nooit maken. De verbeelding is altijd leidend. Een werkstuk is pas af als het helemaal compleet is en soms, als ik niet tevreden ben, vernietig ik het gewoon.’ Hij toont een groot doek met in lichte tinten opgebrachte verf. Pasteus, vlot met het paletmes uitgevoerd. ‘Kijk, soms lijkt iets niet meer dan een klodder verf, maar er zit meer in: allerlei dingen die er nog achter zitten.’ Hij neemt een laatste slok van zijn glas ontbijtsap. Het is kwart voor vijf in de middag.

Kijk voor meer informatie op: www.adarma-art.com.

Door Ton van Hulst

Meer berichten