Logo demaasenwaler.nl
Afferdense en Deestse Waarden
Afferdense en Deestse Waarden (Foto: Marjo Snellenburg)

Expositie Afferdense en Deestse Waarden

DEEST – In ’t Trefpunt te Deest is op 12 en 13 juni een foto-expositie te zien over de Afferdense en Deestse Waarden. De fotografe van deze fotoserie, Marjo Snellenburg, wilde graag vastleggen welk effect de aanleg van een nevengeul had op dit natuurgebied.

In het jaar dat ze besteed heeft aan het documenteren van het gebied, heeft de nevengeul haar dienst bewezen. Het doel van de geul was namelijk het creëren van meer ruimte voor de rivier, en sinds de geul er ligt zijn er geen zorgen meer geweest over de hoge waterstand van de Waal. Dit is echter niet het enige waar de nevengeul goed voor is; in het gebied is sinds de aanleg ook veel nieuwe fauna en flora te bewonderen en dit heeft Marjo vastgelegd in haar fotoserie.

Passie voor fotografie
Zowel het fotograferen, als haar passie voor natuur is Marjo met de paplepel ingegeven. Haar vader had vroeger een doka, waarin ze samen foto’s ontwikkelden. Op die manier is haar interesse in fotografie ontstaan en naderhand heeft ze deze zelf verder ontwikkeld door het volgen van verschillende workshops en cursussen. ‘Wanneer ik fotografeer, ben ik één met de natuur. Het is heerlijk om dan alleen maar vogelgeluiden te horen, of in de avond een kikkerconcert, gepaard met een mooie lucht of een bijzonder water’, aldus Marjo.

Tentoonstelling
In ’t Trefpunt stelt Marjo niet alleen haar foto’s tentoon. In haar tijd in de Afferdense en Deestse Waarden heeft ze namelijk ook veel filmmateriaal verzameld. Deze beelden zijn op 12 en 13 juni ook te zien. Over de film zegt Marjo zelf: ‘Iemand heeft al tegen me gezegd dat het enige wat nog ontbreekt in de film, de stem van David Attenborough is’; een mooi compliment.

Fotoboek
Daarnaast heeft Marjo een fotoboek uitgegeven en zullen er vanaf nu ansichtkaarten van de Afferdense en Deestse Waarden te koop zijn in het dorpshuis in Deest. ‘Het doel van de gehele expositie is de Waarden fotografisch op de kaart te zetten, zodat meer mensen van het mooie stukje natuur kunnen genieten.’

Door Jooske Arnoldussen

Meer berichten