Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Vleugje

Beuningen moet wat de gemeente betreft in 2040 doorgegroeid zijn naar 30.000 inwoners. Dat staat in hun visie Panorama 2040 en het is een prima en noodzakelijk streven. Er moet immers flink gebouwd worden. Maar van dat aanstellerige marketinggedoe eromheen krijg ik direct 0-populatiegroei.

Wie alleen al de samenvatting leest struikelt over de jeuktermen: ‘De gemeenteraad stelt de ambitie vast om gefaseerd door te groeien naar een robuuste gemeente met vitale en leefbare kernen.’ Ik ken ‘robuust’ als een smaakomschrijving van koffiebonen. Maar als Beuningen ’t moet worden, wat is de gemeente dan nu? Senseo?

En dat de kernen ‘leefbaar en vitaal’ moeten zijn lijkt me wiedes. Alleen kerkhoven zijn onleefbaar en zelfs daar is rust, ruimte en voldoende groen. Het kan erger, want het toekomstige Beuningen wordt in de visie omschreven als ‘authentiek Beunings met een vleugje stad’. Abominabel ambtenarengezwets voor dat mooie forensendorp waar we gelukkig de laatste 20 jaar fatsoenlijke wijken met veel water en groen hebben weten te realiseren.

De oudere buurten hebben we redelijk op weten te kalefateren. Allemaal waar en positief, maar daar is niets authentieks aan. We hebben een molen en het torentje van Blankenburgh. En ook de andere dorpen zijn inderdaad harstikke leefbaar en fijn, maar daarvoor komen ze niet met busladingen tegelijk onze gemeentegrens over. Zeker, het gebied langs de Waal is mooi, maar dat komt vooral omdat we er zoveel mogelijk met onze fikken van af zijn gebleven.

Wat zouden ze toch met dat ‘vleugje stad’ bedoelen? Misschien de snelweg en Van Heemstraweg die er naar toe leidt? We kunnen hier nog niet eens een fatsoenlijke multifunctionele accommodatie met een modern zwembad en sporthal realiseren. Daarvoor moet je naar Druten. Met je vleugje stad.

Het enige authentieke is de verschrikkelijke dorpspolitiek waar Beuningen nooit meer vanaf komt. Dat mag als ‘panorama voor 2040’ wel wat vleugjes minder.

Door Patrick Huisman

Meer berichten