Logo demaasenwaler.nl
Foto: Chantal Roest

Plannen voor uitbreiding gemeente Beuningen worden concreter

BEUNINGEN - De eerste concrete stappen zijn gezet om de gemeente Beuningen flink te laten groeien. Op vier plekken moet er de komende jaren zoveel woningen gebouwd worden dat Beuningen in 2040 is gegroeid naar ruim 30.000 inwoners.

Vorig jaar november stemde de gemeenteraad al voor een plan met vier zogenaamde zoekgebieden. Die zijn nu vertaald in een ‘Panorama Authentiek Beunings met een vleugje stad’. In Winssen blijft de dorpse schaal van behouden.

Het gebied tussen de Geerstraat, Van Heemstraweg, Leegstraat en Kennedysingel krijgt een ruime opzet met veel groen, waarbij een groenzone langs de Van Heemstraweg wordt gerealiseerd om het dorp los van deze weg te houden. De eerdere groei van Ewijk aan de west- en oostzijde wordt voortgezet voor toekomstige uitbreiding. Aan de zuidwestkant van Ewijk komt een gebied bij het verkeersknooppunt Ewijk met beeldbepalende appartementengebouwen aan een landschapszone met water.

Beuningen gaat tot 2040 niet meer grootschalig groeien, aan de oostrand van het dorp zijn nog wel wat plannen. Tussen Beuningen en Weurt wordt een groene, recreatieve landschapszone gerealiseerd waarin sport en bewegen een plek krijgen. De gemeente wil wel beperkt woningbouw realiseren in het oeverwallengebied in de vorm van compacte bebouwing in buitenplaats- en boerenerfontwikkelingen verspreid over het oeverwallengebied en vrij in het landschap.

In het authentieke deel van Weurt, aan de noordzijde van de Van Heemstraweg, ligt het accent wat betreft de plannen op het behouden van het kleinschalige, dorpse karakter met informele en groene dorpsranden. Aangrenzend aan het authentieke deel is alleen richting de oeverwallen een nieuwe buitenplaats mogelijk. Ten zuiden van de Van Heemstraweg is ruimte voor eigentijds, duurzaam en natuurinclusief wonen. Bij de entree maken de huidige sportvelden plaats voor nieuwe, compacte woningbouw in het groen. De plannen kunnen de komende maanden nog bijgesteld worden op basis van reacties uit de samenleving en ook de provincie moet nog naar de plannen kijken aan het gaat om het aantal te bouwen woningen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten