Logo demaasenwaler.nl
Foto: stockfoto

Wijchens huishoudboekje op orde

WIJCHEN - Gemeente Wijchen boekte afgelopen jaar een positief resultaat op de jaarrekening.

Ondanks een lastig jaar heeft de gemeente een klein positief resultaat van 1,7 miljoen euro weten boeken, op een totale begroting van 103 miljoen euro. Dat staat in de jaarrekening over 2020. Nu de samenleving langzaam van het slot gaat, wil het college een deel van het geld dat in 2020 over is, inzetten voor lokale verenigingen en organisaties die door corona in zwaar weer zijn gekomen. Het overige deel van het resultaat wil het college reserveren om de tekorten op de jeugdzorg te verkleinen.

Coronasteun
Wethouder Geert Gerrits van Financiën: ‘Mooi dat we weer een positieve jaarrekening kunnen presenteren. Het jaar 2020 was natuurlijk een jaar met enorme onzekerheden, ook voor de financiën van onze gemeente. Toch zijn we er samen redelijk doorheen gekomen. We stellen aan de gemeenteraad voor om een deel van het positieve resultaat (380.000 euro) in te zetten voor organisaties, verenigingen en culturele activiteiten die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis’.

Waakzaam blijven en keuzes maken
Volgens Gerrits mogen we niet achterover leunen: ‘Ons huishoudboekje over 2020 ziet er prima uit, maar we zijn er nog niet. Er is nog steeds onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis. Tegelijk staan we voor een aantal complexe opgaven die ons financieel stevig kunnen raken zoals de jeugdzorg, energietransitie en de woningbouw. Van het Rijk ontvangen we te weinig geld voor de uitvoering van de jeugdzorg, dat doet heel veel gemeenten pijn, ook Wijchen. Of we voldoende rijksgeld krijgen voor de andere opgaven is helaas nog onzeker. Kortom: we moeten waakzaam blijven en soms ook moeilijke keuzes maken. Dan kunnen we ook komende jaren blijven investeren in onze samenleving’ aldus Gerrits.

Behandeling in gemeenteraad
De gemeenteraad van Wijchen behandelt de Jaarrekening 2020 op donderdag 8 juli. Belangstellenden kunnen deze vergadering volgen via een livestream op www.wijchen.nl/vergaderingen

Meer berichten