Logo demaasenwaler.nl
<p>Carla Tijnagel.</p>

Carla Tijnagel.

(Foto: John van Gelder)

Drutense Carla één van de vijf gezichten landelijke MS campagne

DRUTEN - Als je Carla Tijnagel (52) tegenkomt op haar racefiets, dan is je conclusie waarschijnlijk, ‘dat is een gezonde, stoere vrouw.’ Dit beeld wordt bijgesteld als Carla vertelt over haar leven met Multiple Sclerose (MS). Haar confrontatie met deze ziekte en anderzijds haar positieve houding, maken haar een uitstekend boegbeeld voor medemensen met MS.

MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Door een defect aan het afweersysteem worden zenuwen aangevallen en beschadigd. Signalen worden minder goed, en soms helemaal niet, van en naar de hersenen doorgegeven. Dit uit zich in een diversiteit van klachten en zelfs uitvalsverschijnselen (Nationaal MS Fonds, 2021)

Diagnose
‘Ik was extreem moe, zo erg dat ik nauwelijks kon werken en aan mezelf begon te twijfelen. In 2016 kreeg ik tintelingen in mijn benen en dat breidde zich uit naar de hele rechterkant van mijn lijf. Ik ging niet meteen de huisarts, het zou wel weer overgaan. Toen ik in mijn hoofd een gevoel kreeg alsof er glasscherven in zaten, maakte ik wel een afspraak. Ik werd naar de neuroloog doorverwezen, die na diverse onderzoeken de diagnose MS stelde.’

Carla vond het bijna een opluchting dat haar klachten nu konden worden verklaard en ze geen aansteller was. In 2020 volgde ze een pittig revalidatietraject om handvatten te krijgen hoe ze met MS, en meer bij de dag, kan leven.

Mont Ventoux
‘Het contact met mijn dochter, mijn vriend en andere mensen in de omgeving zijn voor mij van grote waarde. Wandelen en fietsen vind ik erg belangrijke activiteiten. Ik wil ik er niet aan denken dat er een dag kan komen dat ik dat niet meer zou kunnen. Ik wil volgend jaar met mijn vriend, per fiets, de Mont Ventoux beklimmen.’ Carla beseft dat MS een grillig verloop kan hebben en dat er altijd een terugslag op de loer ligt. Vrij recent nog, pakte een migraineaanval zo heftig uit, dat ze er twee maanden voor nodig had om te herstellen.

Ambassadeur
Bij haar loopbaancoach uitte ze onlangs dat ze graag iets voor andere mensen met MS wil betekenen. Niet wetende dat ze een dag later een oproep voor ambassadeurs van het Nationaal MS Fonds zou tegenkomen. Ze reageerde meteen en werd tot haar verrassing geselecteerd. Ze heeft met vier anderen een belangrijke rol in de campagne, die 30 mei is gestart.

Het filmpje dat het MS-fonds van haar maakte raakt en maakt indruk. Het maakt ook duidelijk dat er nog veel onderzoek en dus geld nodig is om deze slopende en ‘onzichtbare’ ziekte onder aandacht te brengen en te kunnen behandelen.

Campagne
Bekijk de campagne op www.nationaalmsfonds.nl/faceit.

Door Elly Hagen

Meer berichten