Logo demaasenwaler.nl
Muldershuis Afferden.
Muldershuis Afferden. (Foto: John van Gelder)

Cultuurhistorische plekken in Druten beter beschermd

DRUTEN - Op karakteristieke plekken in de gemeente Druten mag straks niet zomaar of zelfs helemaal niet meer gebouwd worden. Een voorstel daartoe werd unaniem gesteund in de laatste raadsvergadering. Het voorstel van Sociaal Maas en Waal betekent concreet dat er nu al voor de gebieden ‘de Kweldam, Afferden Deest’ en ‘Kerkpad en omgeving’ in Horssen geen nieuwe bouw wordt toegestaan en dat deze locaties een beschermd dorpsgezicht vormen.

De gemeenteraad vindt dat bepaalde dorpsgezichten en gebieden met een cultuurhistorische waarde beter beschermd moeten worden. Daarom komt er naast de twee gebieden waar dus niets meer gebouwd mag worden ook nog een lijst van andere plekken in de gemeente waar nieuwbouw aan strenge voorwaarden moet voldoen.

Sociaal Maas en Waal vindt het ook belangrijk dat inwoners bewust zijn van de geschiedenis van het gebied waar zij wonen. Daarom moet er ook een informatiebord komen bij de Jan van Weliestraat in Deest, bij een archeologische vindplaats. Diny Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal: ‘Bijzonder dat dit initiatiefvoorstel is omarmd en de waarde van onze leefomgeving wordt erkend. Bewoners worden zich ook bewust van het moois dat Maas en Waal en in het bijzonder de gemeente Druten te bieden heeft. Ook geeft het duidelijkheid aan wat je wel en niet moet willen qua woningbouw.’ Volgens het voorstel kunnen er dus wel risico’s zijn voor bouwplannen van inwoners. Het college komt daar na de zomer dan op terug. Nog voor het einde van het jaar moeten de afspraken verwerkt zijn in nieuwe bestemmingsplannen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten