Logo demaasenwaler.nl
Foto: Lepona Tuinarrangeurs
Column Lepona

Geef achterblijvende planten een duwtje in de rug

Het voorjaar komt maar langzaam op gang. Het wisselvallige weer van de afgelopen weken laat bij veel planten en bomen geen intense groei zien. Het zijn met name de bomen en planten die niet erg lekker in hun ‘hout en wortel‘ zitten. Toch willen we dat ook de achterblijvers het goed gaan doen en daarom is het belangrijk om ze een duwtje in de rug te geven aankomend groeiseizoen.

Belangrijke hulp voor nu
Als we het hebben over groeiherstel of een gezondere groei, dan gaat de aandacht eerst uit naar de bodem. Wat gebeurt daar en wat zou een oorzaak kunnen zijn? Het is natuurlijk niet makkelijk om dat allemaal te onderzoeken. De bomen of planten staan er meestal al jaren waarbij ze beetje bij beetje achteruit zijn gegaan. Het is belangrijk om:

de oorzaak van de slechte groei op te lossen en niet steeds het terugkomende probleem te behandelen (schimmels, bladvlekkenziekte, luizen, mieren etc); bodemverbetering toe te passen met behulp van Vertimulch en Biovin.

Wat is Vertimulch eigenlijk?
Vertimulch is een all-in-one verticale bodemverbetering, bestemd voor bestaande hagen, planten of bomen. Het is een universeel toepasbaar product door een unieke combinatie van verschillende mycorrhiza. Deze schimmels maken het verschil en koloniseren de wortels onder de meeste uiteenlopende omstandigheden waardoor de opnamecapaciteit van de planten toeneemt.

Een verdichte bodem of slechte grondbewerkingen zorgen voor stressvolle omstandigheden bij alle planten. Door het toevoegen van de twee bacteriën die zich in de Vertimulch bevinden, herstelt niet alleen de opnamecapaciteit van de wortels maar wordt ook de bodem belucht. Hierdoor ontstaan nieuwe wortels. Het herstelt de essentiële biologie die verstoord is door bijvoorbeeld bodemverdichting. De jaarlijkse groeiverschillen met en/of zonder Vertimulch zijn groot. Dit komt door het grotere opnamebereik en toegang tot het capillaire water (bomen ‘drinken’ het capillaire water door middel van hun penwortel waardoor ze de hitte overleven). Hoe donkerder de grond, hoe meer capillair water er aanwezig is voor de planten.

Hoe gebruik je Vertimulch?
Maak 3 gaten rondom boom, heester of plant (gebruik een grond/palenboor):

  • Verwijder blad of een eventuele mulchlaag van de plek waar je gaat boren;
  • Boor tot een diepte van 25-30 cm;
  • Leg de grond naast het geboorde gat;
  • Meng 75 gr Vertimulch met Biovin door de grond welke je naast het gat gelegd hebt;
  • Vul de gaten met de gemengde grond en druk het goed aan.

Geef minder of slecht groeiende bomen zo op een makkelijke manier een boost waar ze lange tijd profijt van hebben. Heb je dit gedaan? Gebruik daarna OPF granulaat en/of Health Start tabletten voor een optimaal resultaat.

Een gezonde tuin willen we toch allemaal en hoe fijn is het dat dit ook kan.

Moederdag
De dag om alle moeders weer in de bloemen en planten te zetten. We hebben heel veel voor je klaar staan in alle soorten, kleuren en maten.

Laten we als eerste beginnen met de vele zomerbloeiers en hanging baskets, maar ook vullen we de bakken voor je moeder. Breng ze naar ons tuincentrum, kies je planten en wij zorgen dat alles netjes wordt ingeplant. Toch liever iets heel anders? Geef een plantenpakket of het Tuinboek ‘Hallo Tuin’ cadeau, waarin allerlei tips en tricks staan om je tuin nog mooier te maken of om juist te beginnen aan een nieuwe tuin.

Relaxen, bloemen, vogels... Het wordt zomer in onze tuin!

Hemelvaart: open 10-17 uur.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher en Plantendeskundige

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18u. Di t/m vr 09.00-18u. Za 08.30-17.00 u

Meer berichten