Logo demaasenwaler.nl
Foto: stockfoto

Druten trekt structureel geld uit voor vroegsignalering schulden

DRUTEN – Vanwege corona zou het aantal mensen dat door de gemeente Druten moet worden geholpen om uit de schulden te blijven weleens kunnen oplopen tot ruim 140. Dat blijkt uit berekeningen van een bedrijf dat gemeenten helpt met de vroegsignalering van schulden.

Structureel geld
Waar Druten eerst nog tijdelijk en incidenteel geld vrijmaakte voor het vroeg signaleren van schulden door ambtenaren, wordt er vanaf 2022 nu structureel geld vrijgemaakt.

Wettelijke verplichting
Vanaf 2021 is vroegsignalering een wettelijke verplichting voor de gemeente. Alle woningstichtingen, energieleveranciers, waterbedrijven en zorgverzekeraars zijn verplicht om signalen van betalingsachterstanden aan te leveren bij de gemeente. De gemeente is verplicht, na ontvangst van zo’n signaal, de inwoner een aanbod voor een gesprek te doen.

Zakgeldproject
Daarnaast zijn er verschillende projecten, zoals het zakgeldproject. In dit project leren kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar omgaan met zakgeld. Dat gebeurt via de scholen. Onlangs is in het kader van de Week van het geld huis-aan-huis de ‘Geldwijzer’ verspreid. Dit is een van de activiteiten die de gemeente jaarlijks wil herhalen.

Vanaf 2022 is hiervoor structureel 36.000 euro nodig.

Door Patrick Huisman

Meer berichten