Logo demaasenwaler.nl
<p>Pastorie Hernen.</p>

Pastorie Hernen.

(Foto: Archief De Maas&Waler)

Spooklegende pastorie Hernen

HERNEN - De vele monumenten die Gelderland rijk is, hebben elk hun eigen geschiedenis en soms zijn er ook legendes en spookverhalen overgeleverd. Verhalen over kermende zielen, huiveringwekkende schimmen, gruwelijke moorden en ronddwalende geesten. Wat er van waar is, blijft ongewis, maar ergens moet er een kern van waarheid in zitten. Zo is er de legende over een spook dat rondwaart in de oude pastorie van Hernen aan de Dorpsstraat.

Het pand werd gebouwd in 1842 en is sinds 1973 niet meer in gebruik als pastorie of novicenhuis. Ook de voorgangster van deze pastorie had zo’n functie onder het pastoraat van pastoor-deken Joseph Sleypen, die van 1814 tot 1839 novicenmeester was. Onder pastoor Cornelis van der Locht is de pastorie waarschijnlijk in 1842 verruimd.

Brand
De eerste bebouwing zou uit 1792 stammen. Dit pand zou zijn gebouwd ter vervanging van de schuurkerk met pastoriehuis uit 1702. Op 27 juli 1789 is die echter afgebrand (bron: A.G. Schulte, Het Land van Maas en Waal). Over die brand is in bronnen niets terug te vinden, maar daar gaat wel een spooklegende over die mondeling wordt doorverteld.

Spooklegende
Het verhaal gaat dat meer dan 230 jaar geleden de huishoudster van de pastorie met toestemming van het pastoraat bij hoge uitzondering de mis mocht bijwonen.

Zij had een oogje laten vallen op de pastoor, maar die liefde werd niet beantwoord. Haar woede was zo groot, dat de vrouw de pastorie in brand stak en zelf daarbij om het leven kwam.

Ze zou nog altijd rondspoken in het huidige pand. Dat hebben de vorige bewoners gemerkt aan de soms drukkende sfeer, af en toe koude wind in een kamer, lampen die uit zichzelf aan- en uitgingen én toen zij met glaasje draaien geesten gingen oproepen.
De geest van de huishoudster kondigde zich direct met veel bombarie aan. En hoe de toenmalige bewoners dat wisten? Omdat ze vroegen of zij het was...

Door Anne-Bregtje Schelfhout

Meer berichten