Logo demaasenwaler.nl
<p>Cor Litjens in zijn atelier.</p>

Cor Litjens in zijn atelier.

(Foto: John van Gelder)
Kijk op kunst

Kijk op kunst door Cor Litjens

Sculpturen met een symboliek

In deze rubriek bezoeken we diverse ateliers van Maas en Waalse kunstenaars. Deze week zijn we op bezoek bij Cor Litjens (64) in zijn atelier in Deest.

‘Ik begon in een atelier met een expositieruimte in de gang van een school. In Beuningen was dat. Tijdens mijn Tehatex-opleiding in Nijmegen werkte ik al meer vanuit mijn eigen atelier dan vanuit school, hoewel ik er in het begin niet van kon leven. Maar toen ik eenmaal serieuze opdrachten kreeg, ook internationaal, kon ik vanaf 1989 verder als zelfstandig kunstenaar’, aldus Deestenaar Cor Litjens.

Sterkte dieptewerking
‘Ik heb een talent voor tekenen, maar het werken met materialen, volumes en ruimte heeft mij altijd geboeid. In mijn tekeningen zie je vaak een sterke dieptewerking, die vind je ook terug in mijn sculpturen. Ik ben constant op zoek naar een uitdrukking van open ruimtes met daarin bebouwing. Daar zie ik een soort symboliek in, het roept bij mij een bepaald gevoel op.’

Fruitschuur
In zijn hoge atelier (’Vroeger was het de fruitschuur van mijn vader’) staan voorbeelden van wat hij bedoelt. Sierlijke kleine huisjes, nauwkeurig uitgewerkt in metaal en gedragen door een boog. Evengoed toont een lange wand tientallen tekeningen, soms met bladgoud-achtergrond, keurig gerangschikt naast en boven elkaar.

‘Veel van mijn huisjes staan solitair: ik plaats ze echter ook wel samen, als een soort dorpje.’ Niet alle kunstwerken van Cor Litjens zijn zeer gedetailleerd. Sommige beelden maken een monumentale indruk door stoere, ruige vormen en forse afmetingen.

Specialiteit
‘Een soort specialiteit van mij is het vinden van een bijzondere plek voor een vrijstaand beeld, meestal in opdracht van gemeentes en provincies’, vervolgt Cor.

‘Gewoonlijk mag ik zelf de locatie uitzoeken; dat geeft me vrijheid om zoveel mogelijk vanuit mijn eigen ideeën en thematiek te werken. Zo kan ik mij onbeperkt richten op de invulling van het kunstwerk, en de opdrachtgever hoeft niet na te denken over dat deel van het proces.’

Rust
Cor benadrukt dat hij rust in het landschap, in de omgeving, erg belangrijk vindt. ‘Kijk eens om je heen, alles wordt volgebouwd, ik word daar een beetje moedeloos van. Waarom kunnen we de ruimte om ons heen niet met rust laten?’

Meer informatie over Cor en zijn werk, zie: www.litjens.nl.

Door Ton van Hulst

Meer berichten