Logo demaasenwaler.nl
<p>De Uithof, Altforst.</p>

De Uithof, Altforst.

(Foto: Hanneke de Vries)

Verbouwing dorpshuis De Uithof

ALTFORST – Dorpshuis De Uithof is aan vervanging toe. De gemeente West Maas en Waal is hierover in gesprek met het bestuur van het dorpshuis en het dorpsplatform. Als er een goed plan ligt, wil de gemeente financieel ondersteunen.

Elk kerkdorp in de gemeente West Maas en Waal beschikt over een mooi dorpshuis of MFA. In Altforst is het dorpshuis hard toe aan vervanging. Het bestuur van De Uithof en het Dorpsplatform Altforst Actief (DAA) willen het dorpshuis verbouwen. In januari 2020 is hierover voor het laatst gesproken met de gemeente. De plannen zijn ondertussen door het bestuur en DAA op hoofdlijnen uitgewerkt. De volgende stap is om met elkaar in overleg te gaan en de plannen concreter te maken en uit te werken.
Wethouder Erik Peters: ‘Het was voor ons nog niet duidelijk of het zinvol was om te investeren in het dorpshuis. Een en ander hing samen met de basisschool. Nu dit duidelijk is kunnen we ons ook gaan richten op het dorpshuis. Alle dorpen beschikken over een prachtig, nieuw dorpshuis, en in Altforst moet het gebouw ook opgeknapt worden.’

Beperkingen
Veel verenigingen maken gebruik van De Uithof, en het dorpshuis wordt tevens ingezet bij veel dorpsactiviteiten. Het gebouw heeft enkele beperkingen. Zo zijn er veel hoogteverschillen, de keuken is te klein en niet meer praktisch en er zijn energiebesparende maatregelen nodig. De gemeente wil het project zo snel mogelijk oppakken, omdat het sinds januari 2020 is blijven liggen.

Financiële ondersteuning
Het college heeft inmiddels besloten de verbouwing van De Uithof financieel te ondersteunen. Peters: ‘De gemeente is bereid geld vrij te maken voor het verbouwen van het dorpshuis. De hoogte van dat bedrag is nog onduidelijk. Het dorpsplatform en het bestuur werken een voorstel uit en dienen dat in. Daarna kijken wij wat er financieel mogelijk is, en of er wellicht subsidies zijn waarvan we gebruik kunnen maken.’
De gemeente heeft al laten weten dat bekeken moet worden wat dorpsbewoners mogelijk zelf kunnen betekenen bij de verbouwing, en het aansturen en begeleiden ervan. De gemeente wacht nu op een reactie van het dorpsplatform en het bestuur van De Uithof.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten