Schriftelijke vragen Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid over “Help de Horeca” in Druten

Ingezonden

Onderwerp: Schriftelijke vragen “Help de Horeca” in Druten

Geacht College,

De horeca is door de coronacrisis een van de zwaarst getroffen sectoren van Nederland.
Zo nam de omzet in de horeca in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. In het derde en vierde kwartaal draaide de horeca sector bijna helemaal geen omzet. Helaas zien we dat ook dit jaar de horeca sector gedwongen wordt om als eerste dicht te gaan en pas als laatste open mag gaan. Zo ook in de gemeente Druten.

Het water staat daarom onze lokale horeca ondernemers niet meer aan de lippen, maar al bóven de lippen.

Als Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid vinden we het van groot belang dat onze lokale horeca ondernemers in deze zware economische tijden ondersteund worden.

De horeca speelt immers een belangrijke rol in de leefbaarheid van onze (kleine) kernen.

Zo zien we dat meerdere gemeenten vanwege het coronavirus in 2020 en 2021 geen

precariobelasting voor terrassen heffen of geen reclame belasting. Ook zien we dat sommige gemeenten tijdelijk de terrastijden uitbreiden of gedogen dat er meer ruimte wordt gebruikt om tafels en stoelen te plaatsen met inachtneming van de anderhalve meter zodat ondernemers op een veilige manier meer omzet kunnen draaien.

Als Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid vinden het belangrijk dat ook onze lokale ondernemers in de horeca sector (cafés en restaurants) ondersteund worden daarom willen we de volgende vragen aan u voorleggen:

  1. Is het college bereid om de precariobelasting over 2020 en 2021 voor het gebruik van de terrassen volledig kwijt te schelden zoals bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal?
  2. Ziet het college mogelijkheden om geen reclame belasting over 2020 en 2021 te heffen voor alle lokale ondernemers?
  3. Is het college bereid om naast de tijdelijke verruiming van de terrastijden ook tijdelijk te gedogen dat de horecaondernemers hun terras groter mogen maken zodat ze met inachtneming van de 1,5 meterregel toch dezelfde capaciteit (hetzelfde aantal mensen) kunnen halen als ze weer open mogen?

Alvast dank voor uw reactie!

Namens Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid,

Mustafa Enkür

Fractievoorzitter