Logo demaasenwaler.nl
Foto: Rini van Lopik
Operatie steenbreek

Operatie Steenbreek: gratis wilde plantenzaadjes

Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleren gemeente Beuningen en Het Dijkmagazijn inwoners om hun woonomgeving groener te maken. In deze rubriek deelt Het Dijkmagazijn tips om te vergroenen.

Anders dan de honingbij steken wilde bijen niet. Het zijn leuke dieren in uw tuin. Er leven ruim 350 bijensoorten in ons land. U helpt ze door wilde bloemen te zaaien. In het gemeentehuis en bij Het Dijkmagazijn zijn daarvoor gratis zakjes zaad op te halen.

Wilde soorten bloemen
Wilde bijen vliegen graag op gevarieerde bloemen die liefst vele maanden bloeien. Zelfs met een bloembak met enkele wilde soorten bloemen helpt u al een tiental bijen. Liefst geen gecultiveerde bloemen: veel wilde bijen zijn er niet op gebouwd om uit dubbeldikke korenbloemen en exotische klaprozen nectar of stuifmeel te halen.

Behalve voedsel hebben de wilde bijen ook nestgelegenheid nodig. Voor veel soorten is een beetje open grond al voldoende. Daar maken ze gangetjes in en leggen er eitjes. Een bloempot met zand en aarde is voor sommige al genoeg! Andere soorten leggen eitjes in holle stengels. Laat in uw tuin afgestorven bloemstengels staan. Als u dat te ruig vindt: maak er een insectenhotel van, zie ook www.nederlandzoemt.nl.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op: dijkmagazijnbeuningen.nl/steenbreek.

Meer berichten