Biodiversiteit in nieuwbouwwijk Leeuwse Veld.
Biodiversiteit in nieuwbouwwijk Leeuwse Veld. Foto: Martijn Timmermans

Agrarisch Geluid van ZLTO Maas en Waal: werken aan een klimaatbestendig Maas en Waal

Algemeen Agrarisch geluid

De veranderingen in ons klimaat worden steeds duidelijker. Extreme weersomstandigheden, zoals langdurige droogte, hitte en hoosbuien, drukken ons met de neus op de feiten. Om onze leefomgeving gezond en leefbaar te houden zullen we ons moeten aanpassen. Bij sommige gevolgen van het veranderende klimaat kunnen we ons neerleggen. Maar vaker moeten we inspelen op de nieuwe realiteit. De temperatuurstijging vraagt om aanpassingen in ons dagelijkse leven. Want het gaat over onze veiligheid, gezondheid, wonen, voedselvoorziening, energietransitie en biodiversiteit. De gemeenten en hun inwoners bereiden zich voor; uiterlijk 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht.

In 2017 werd een stress test gedaan, waarbij de kwetsbaarheden door de klimaatverandering in kaart werden gebracht. Dit mondde uit in een Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Gemeenten in Maas en Waal en Rijk van Nijmegen sloegen de handen ineen. Samen met dertig stakeholders als provincie, het waterschap, GGD, ZLTO, natuurorganisaties en woningcorporaties stelden zij een plan op: RAS (de Regionale Adaptatie Strategie). Op deze manier neemt de regio haar verantwoordelijkheid. Samen met burgers wil zij komen tot een leefwereld die voorbereid is op ander weer en een veranderend klimaat.
Wethouder Erik Peters van West Maas en Waal (openbare ruimte) legt uit hoe deze plannen zichtbaar worden in het gemeentebeleid: ‘In veel beleidsthema’s zoeken we naar klimaatbestendige oplossingen. We gaan voor een klimaatbestendig en waterrobuuste gemeente in 2030. Steeds wanneer het gaat over het inrichten van onze omgeving stellen we ons de vraag: “Waar en hoe moeten we ons voorbereiden en aanpassen?” Het gaat vooral over gezondheid en leefbaarheid in je buurt. Een belangrijk thema is “Groenblauwe dorpen”. Bij woningbouwprojecten zijn we bezig om hemelwater en rioolwater te scheiden. Vasthouden voor droge tijden en overlast vermijden bij hevige regenval is het doel. In de laaggelegen kern van Alphen is er veel gedaan om overlast van overlopende riolering te verhelpen. We proberen wijken en straten groener en dus hittebestendiger in te richten. Zandstraat-Oost krijgt bij de volgende opknapbeurt meer groen en ruimte voor water en minder stenen. Groen is de aanjager. Maar we hebben ook onze inwoners nodig. Met een duurzaamheidslening stimuleren we het isoleren van huizen en de aanleg van zonnepanelen op hun dak. Bewoners kunnen bijdragen met energiebesparing, daarvoor kunnen ze terecht bij ons Energieloket. We ondersteunen Stichting Steenbreek die acties opzet om tuinen te vergroenen. Bewustwording en een educatief pakket voor scholen helpen daarbij. We moeten het samen doen.’

In 2022 wordt de nieuwe omgevingswet van kracht. Daarin zullen veel van deze aanpassingen terug te vinden zijn. Vooral voor de landbouw is deze wet interessant, want de gevolgen van hitte, droogte en teveel of te weinig schoon water zijn daar al voelbaar. Waterberging, grondwaterpeil, andere teelten en aanpassingen in stallen vragen de aandacht. De agrarische sector onderzoekt en experimenteert al met klimaatbestendige landbouw.

Door Jeannette van Rossum