Afbeelding
Foto: eigen foto

Toekomstcoach bereidt jongeren voor op de toekomst

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Jongeren die hulp kunnen gebruiken bij de voorbereiding op de toekomst kunnen in gemeente West Maas en Waal terecht bij Marcelino Thuis van zorgorganisatie Sociom. De toekomstcoach heeft al verschillende jongeren succesvol op weg geholpen.

Door corona hebben jongeren het niet makkelijk. Lange tijd moesten ze fulltime thuisonderwijs volgen en ook nu kunnen jongeren vaak niet meer dan één dag fysiek naar school. Sociale contacten zijn al geruime tijd vrijwel nihil, onder meer vanwege de avondklok, de sluiting van de horeca en de beperkte sportmogelijkheden. Sommige jongeren zijn hierdoor in een sociaal isolement geraakt met bijkomende psychische problematiek.

Jongeren die vastgelopen zijn en een maatje nodig hebben, kunnen terecht bij Marcelino Thuis. Als toekomstcoach kan hij deze jongeren weer op weg helpen. Marcelino ziet veel schrijnende gevallen om zich heen en wil hen ondersteunen: ‘Ik hoor en zie dat jongeren op de bank blijven liggen. School wordt vergeten en het leven bestaat voornamelijk uit games. Er is geen sociaal netwerk en alles gaat online. De jongeren worden hier erg moe van. Er wordt vaak geroepen dat de senioren vereenzamen, maar de groep jongeren wordt hierbij echt vergeten. Het onderwijs is niet uitdagend genoeg, ze mogen en kúnnen nergens heen, en de behoefte is erg groot om mensen te ontmoeten. Ook de ouders zijn het zat dat hun zoon of dochter niet te motiveren is om van de bank te komen.’

Laagdrempelig
Jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben, kunnen op een laagdrempelige manier de hulp inschakelen van een toekomstcoach. De coach kan op diverse vlakken ondersteuning bieden. Denk aan huisvestiging, inkomen, school, werk en stage; alles wat nodig is om een goede toekomst tegemoet te gaan. Aan de hulp en begeleiding van een toekomstcoach zijn geen kosten verbonden. Als jongeren bellen, krijgen ze direct Marcelino aan de lijn: ‘Ik neem de jongeren bij de hand om bijvoorbeeld een planning te maken, een brief te schrijven naar de woonstichting, een stageplaats te zoeken of mee te gaan voetballen. Ik sluit me bij de jongeren aan en ik probeer ze te lezen en te begrijpen.’ De toekomstcoach heeft al verschillende jongeren succesvol op weg geholpen. Kijk voor meer informatie over de rol of het inschakelen van een toekomstcoach op www.toekomstcoachesrivierenland.nl of neem contact op met Marcelino via tel. 06-15 49 92 59 of mail naar marcelinothuis@sociom.nl..

Door Hanneke de Vries

Afbeelding