Zonsondergang in Weurt
Zonsondergang in Weurt Foto: Gonnie Smedes

Denkend aan Gemeente Maas en Waal

Ingezonden

Iedere week loop ik door het paradijs in mijn achtertuin; de Afferdense en Deestse Waarden, en laat al struinend en genietend, gelijk de stromende nevengeul, mijn gedachten de vrije loop. Zoals Hendrik Marsman, ‘Denkend aan Holland’ , gaan mijn gedachten naar het gastvrije Land van Maas en Waal, waarbij onze vier gemeenten samensmelten tot een logisch geheel, waarbij eindelijk de gemeente West Maas en Waal begrepen heeft waarom ze deze naam gekregen heeft. Juist: het westelijk gedeelte van onze mooie Gemeente Maas en Waal.

Deze Gemeente Maas en Waal, die zo mooi op de kaart gezet is door Boudewijn de Groot met zijn herkenbaar lied en de Gemeente Maas en Waal die nu trots een eigen vlag laat wapperen. Vele jaren geleden zagen een groep mensen Maas en Waal al als het totale gebied omgeven door de Waal en de Maas tot aan de sluis bij Weurt. Het werd gezien als een logisch en krachtig geheel met een eigen identiteit.

Ik heb zelf aan de wieg gestaan van de Maas en Waalse Oogstdagen en ben oprichter geweest van het fruitwandelen, nu onderdeel van de Maas en Waalse Dijkenloop. Evenementen die Maas en Waal als geheel op de kaart zetten en saamhorigheid bevorderen onder de inwoners.

Nu moet ik constateren dat er nog heel wat water door de Afferdense en Deestse nevengeul moet stromen voordat dit droombeeld werkelijkheid gaat worden, en waarom? Omdat er nog steeds bestuurders zijn in de afzonderlijke gemeenten in Maas en Waal die denken dat ze het wel op eigen houtje af kunnen en denken dat ze het eigenhandig financieel wel kunnen bolwerken. Nu is wel gebleken dat ze dit niet gaan redden; voor Druten begint nu de financiële uitdaging, nu het Rijk zijn uitgaven aan de kleinere gemeenten terugschroeft, terwijl diezelfde gemeenten steeds meer taken op hun bordje krijgen.

Terwijl ik loop langs het stromende water van de nevengeul, wat de potentie heeft om in Europa een van de meest bijzondere natuurgebieden te worden, denk ik dat het tijd is voor visie, voor een overvieuw van het Land van Maas en Waal. Laat het water stromen, laat de gedachten stromen en laat de visie komen.

Door Rob Janssen (Deest)