Afbeelding
Foto: Tour d'Alphen

Tussenstand Tour d’Alphen na etappe 2

Sport

ALPHEN - Tour d’Alphen is een meerdaagse fietscompetitie, georganiseerd door Dorpshuis De Hucht.

Etappe 2 is een etappe geworden van timing. Het begin van de 2e etappe was het schitterend weer. Maar al snel werd het voor veel deelnemers onmogelijk om tijdens de storm die over ons land raasde de fiets te pakken en een ronde te maken. Omdat uiteindelijk maar 8 deelnemers de etappe hadden gereden, kregen de deelnemers een extra week om de etappe te rijden. Uiteindelijk bleken degene die in de eerste 2 dagen hun fiets hadden gepakt spekkoper. Ook heeft een aantal deelnemers een minuut straf gekregen voor het nemen van de rotonde bij Alem, in plaats van het tunneltje er onder door.

Onder 45: Extra kilometers en drukte op zaterdag
Bij het klassement onder de 45 waren er maar heel weinig die het voor elkaar konden krijgen om in de eerste week aan de gang te gaan. Deze week werd afgesloten met een snelste tijd van Maikel van Haagen van 1:45:30, hij had een klein gaatje gevonden in zijn schema om een goede tijd neer te zetten. Verder deed in dit klassement ook outsider Erik van Bekkum een poging. Hij reed een prima tijd van 1:51, maar had op verschillende punten de verkeerde afslag genomen waardoor hij uiteindelijk een kilometer extra had gereden. Hij zou in de afgelopen week nog proberen om deze tijd te verbeteren door de goede route te rijden. Helaas is het hem in de 2e week, ondanks dat hij de goede route reed, niet gelukt om de tijd te verbeteren vanwege de wind.

De week erna was het druk op het parcours. Voornamelijk op de zaterdag hadden de meeste een perfect moment gekozen om een rondje te gaan rijden. Er werd een mooie tijd neergezet door Martijn, Stan, Sjors en de eigenlijk al opgegeven Wout. Ze reden een mooie tijd van ongeveer 1:50, maar omdat in het regelement stond dat je maximaal met zijn tweetjes mocht rijden kunnen deze mannen de oranje trui niet meer winnen. Wel hebben ze genoten van de etappe en dat is ook wat waard. Het was voornamelijk uitkijken naar wanneer de uitdagers van de mannen uit Culemborg hun ronde gingen maken. Walter van Zwam bleek na zijn perfecte tijd een etappe eerder, nu last te hebben gekregen van zijn knie en heeft daardoor deze etappe veel tijd ingeleverd. Toch staat hij na vandaag nog op een keurige 5e plaats. Jan-Willem en Roderick kozen ook de mooie zaterdag voor hun ronde en kwamen binnen op een tijd van 1:46. Hierdoor blijven ze Erik van Bekkum net voor.

Toen kwam de tijd van de huidige koploper Jeffrey Wiese, hij moest het deze keer doen zonder zijn partner van de vorige ronde omdat die thuis zit met corona, deze doet daarom niet meer mee. Hij bleek een andere partner gevonden te hebben die met hem de ronde wilde rijden en hij kwam uit op een super tijd van 1:40. Wederom een snelheid van ongeveer 35km/uur. Hierdoor heeft hij zijn koppositie verstevigd en heeft Jeffrey een voorsprong van 9 minuten op de nummers 2 en 3. Hij is de enige die de eerste 2 etappes heeft afgelegd onder de 3 uur. In de middenmoot blijven de tijden redelijk bij elkaar. Acht deelnemers zitten binnen 10 minuten van elkaar. De onderste vier in het klassement hebben niet zo’n hele grote achterstand op de middenmoot. Wel valt het op dat het de 4 oudste deelnemers in dit klassement zijn. Het kan dus zijn dat ze door hun ervaring het gat zomaar kunnen dichten.

Boven 45: Wisselend weer zorgt voor verschillen en mechanische doping gespot
Bij de 45-plussers waren er ook een paar koppeltjes die perfect geprofiteerd hebben van het mooie weer in het begin van de eerste week. Onder hen waren de huidige koplopers Joffrey en Norbert. Zij hebben hierdoor weer een scherpe tijd neergezet en hun voorsprong vergroot naar 9 minuten. Robert van ‘t Schip heeft goede zaken gedaan door ook tijdens het mooie weer te rijden. Hij stijgt van de 5e naar de 3e plaats vanwege zijn goede tijd.

Zo hebben ook Frits en Hans een grote sprong gemaakt van de middenmoot naar de top. Door hun snelle tijd zijn ze momenteel 4e en 5e. Twan van Teeffelen maakte zijn ronde op de laatste dag en zag zich door de wind genoodzaakt om een mindere tijd neer te zetten. Door de weersverschijnselen is het voorheen grote blok van deelnemers die dicht bij elkaar zaten uitgedund en worden de onderlinge verschillen groter.

Een positief punt is wel dat de man die tijdens de 1e etappe geblesseerd was tijd had om te herstellen, zo heeft Geri van Zwam in de afgelopen week 2 etappes gereden om weer up to date te zijn. Helaas heeft hij dus in beide etappes last van de wind gehad waardoor hij de aansluiting met middenmoot net mist.

Onderin worden de verschillen groter en is er een geval van mechanische doping aan het licht gekomen. Enny C. is gespot op een elektrische fiets, maar omdat ze op één van de winderigste dagen gereden heeft is er weinig voordeel uit behaald. Wel betekent dit dat ze de oranje trui kan vergeten.

Voor het volledige klassement klik hier

Komende etappe gaan we de bergen in. We trekken richting Rhenen.
Bekijk hier de route van etappe 3