Ingezonden: Bebouwing dorpshart Winssen

Algemeen

Naar aanleiding van het artikel ‘Levensloopbestendige woningen in Winssen’ in de Maas&Waler van 3 maart willen wij graag als omwonenden via de deze weg ons bezwaar kenbaar maken. 

Als omwonenden zijn wij in de zomer van 2020 op de hoogte gesteld door onder andere de heer Veens omtrent de plannen om 5 seniorenwoningen te realiseren op het groene veld aan de Leegstraat te Winssen. Direct hebben wij ons bezwaar kenbaar gemaakt maar dit is door betrokkenen direct van tafel geschoven. 

Zoals bekend is zal het groene speelveld aan de Alex Willemstraat op den duur verdwijnen i.v.m. de nieuwbouw van de huisartsenpraktijk. Door het groene speelveld aan de leegstraat ook op te offerten voor bouw zal het groene hart van Winssen verdwijnen. Daarnaast zijn wij van mening dat door deze besluiten al het groen rondom de school zal verdwijnen en kinderen hierdoor niet gemotiveerd worden om buiten te bewegen. Dagelijks wordt er op het veld gespeeld door kinderen en ook de school maakt met enige regelmaat gebruik van het veld voor sportactiviteiten. 

Op de site van de gemeente Beuningen vinden wij de volgende punten terug in het beleid van de gemeente Beuningen die haaks staan op het besluit om het groene veld op te offeren.
“We willen zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Beuningen zo lang mogelijk laten sporten en bewegen”
“We bieden uitdagende speelplekken voor alle kinderen in Beuningen”
“In Beuningen heeft 11% van de ruim 2000 kinderen overgewicht. Voor kinderen tot 8 jaar zien ouders/opvoeders (dreigend) overgewicht vaak niet als probleem. Uitgangspunt in de integrale aanpak is de natuurlijke speeldrang van kinderen tussen 4-8 jaar”
“We gaan door met het tegengaan van overgewicht, helpen stoppen met roken en stimuleren van beweging”

Wij vragen ons stellig af hoe de gemeente Beuningen bovenstaande punten wil realiseren als alle groene speelvelden rondom de school worgen opgeofferd en de kinderen geen mogelijkheid hebben om o.a. na school te voetballen. Daarnaast zijn wij ook van mening dat door de opoffering van het groene hart de boomgaard ook een groot deel van zijn waarde verliest. Het is nu een prachtige plek waar enorm veel gewandeld wordt en mensen genieten van deze fijne plek die je bijna nergens meer tegen komt. 

Als omwonende verzoeken wij dan ook het bestemmingsplan van de 5 seniorenwoningen niet goed te keuren en het bestemmingsplan voorgoed te veranderen in groen – landelijk groen. Daarnaast verwijzen wij u graag naar het bijgevoegde verslag van de bijeenkomst Winssen omgevingsvisie van 25 januari 2021. Waarin duidelijk naar voren komt dat er volgende de inwoners van Winssen geen groen opgeofferd moet worden en de landelijke omgeving behouden moet blijven. 

Met vriendelijke groet,
Omwonenden van het groene hart van Winssen.