Initiatiefnemer Theo Claassen bij de piramide Monument van Verbinding.
Initiatiefnemer Theo Claassen bij de piramide Monument van Verbinding. Foto: GER LOEFFEN

Afsluiting Monument van Verbinding

Mens

BEUNINGEN - In oktober 2020 startte in de gemeente Beuningen de bouw van een Monument van Verbinding. Een bamboestiek waarin inwoners van de gemeente hun verhaal – letterlijk – delen. De bamboestokken symboliseren de mensen, de elastieken de verbinding. Het maken van het kustwerk gebeurde in verbondenheid, met aandacht voor elkaar. Na maanden bouwen, sloot burgemeester Daphne Bergman samen met Theo Claassen het Monument van Verbinding af.

In de gemeente hebben we aandacht voor elkaar. In coronatijd kon en kan veel niet, maar ook weer wel. Denk aan boodschappen doen voor elkaar, één-op-één gesprekken hebben. Samen met Stichting Perspectief, de protestantse en katholieke kerkgemeenschap en Theo Claassen werd bedacht hoe we in coronatijd met elkaar in contact konden blijven. Daar is het initiatief Monument van Verbinding uit gekomen. Een grote bamboe piramide met daarin verhalen, spreuken en wensen van inwoners.

Theo Claassen: ‘Het is een bijzonder monument geworden. Er zit hoop in, mensen die elkaar mooie dingen toewensen, omzien naar elkaar en luisteren. Maar er zitten ook boodschappen in waarin je voelt dat mensen zich eenzaam voelen in deze tijd.’

Het Monument van Verbinding was een plek, eerst in de kerk daarna in het gemeentehuis, om toch iets tot uitdrukking te brengen, een wens een gedachte of toch even een gesprek te hebben met iemand. In de kerk zaten namelijk elke dag vrijwilligers waarmee inwoners een praatje konden maken.

Afsluiting
Van 6 oktober 2020 tot en met februari 2021 bouwden inwoners en organisaties aan het monument. En nu sloten burgemeester Daphne Bergman en Theo Claassen het bouwen van het monument af. De afsluiting is te zien via een film op het YouTube-kanaal van de gemeente Beuningen: (https://youtu.be/jj1ArKk-llM).

Burgemeester Daphne Bergman: ‘Het bouwen van het Monument van Verbinding was een hele mooie manier om toch met elkaar die verbinding te zoeken in deze coronatijd. Ook al sluiten we het Monument van Verbinding nu af; ik denk dat we met elkaar moeten blijven zoeken hoe we in contact blijven met inwoners en inwoners onderling.’