Logo demaasenwaler.nl
ter illustratie.
ter illustratie. (Foto: Lepona Tuinarrangeurs)
COLUMN Column Lepona

Tuinieren in maart… we gaan aan de slag

Het voorjaar is begonnen en daarbij ook het tuinseizoen. We gaan het hebben over de start. Waar moeten we op letten, zeker nu we van de winter naar de lente zijn gegaan. Wat is belangrijk? Verder moeten we nadenken over hoe de meeste planten en bomen het vorig jaar hebben gedaan, omdat de temperaturen afgelopen november en december erg hoog waren en veel planten al voordat de winter zijn intrede had gedaan in de voorjaarsstand stonden. Kortom we gaan weer aan de slag.

We spreken met recht over een vroeg voorjaar. Het was niet alleen voor ons als mensen even schakelen, dat geldt ook voor alle planten. Planten hebben echt een herstelperiode nodig, dus als je denkt dat je plant dood is gegaan... mijn advies is oordeel niet te snel. Het kan bij veel planten zomaar gebeuren dat ze weer uitschieten en nieuw blad gaan vormen als het echt voorjaar is. Zeker bij bladhoudende planten is dit vaak het geval.

Wat gaan we nu ondernemen?

Bodemtijd
Het is nu al van belang de border en tuin wat los te maken. Hierdoor komt er weer wat meer leven in de bodem. Geef je planten de benodigde Biovin en Terra Fertiel om wortels en bodem een extra stimulans te geven en strooi dit af met een dun laagje compost voor een optimaal resultaat. Het is bekend, hoe meer wortels een plant ontwikkelt en hoe dieper de wortels de bodem in kunnen gaan, hoe meer je het hele jaar kunt bezuinigen op het geven van water en voedingsstoffen.

Tip: het bemesten laten we nog even achterwege. Dit komt later als de groei van je planten echt gaat beginnen. Te vroeg bemesten heeft geen enkele zin.

Gazon
Het is niet zo vreemd dat de meeste gazons er nu niet geweldig groen bij liggen, ook hier heeft de wortelontwikkeling van de grasplanten zijn tijd nodig. Het is wel raadzaam om ook in je gazon wat lucht te brengen. Dit noemen we het beluchten van je grasmat. Hoe pak je dit aan? Neem een grasprikker, een ouderwetse riek of ben creatief door iets te maken met prikkers onder schoenen (dit is ook te koop). Loop hiermee over je gazon en de zuurstof gaten zijn zo gemaakt. Heb je je gazon belucht, geef dan ook Biovin. Is de bodem erg vast? Gebruik Biovin dan in samenwerking met Terra Fertiel. Is het al meer dan een jaar geleden dat je kalk hebt gegeven? Dan kun je nu de eerste Magkal geven aan je gazon. Ook voor je gazon geldt: wacht nog even met bemesten tot de echte groei van je gazon begint. Begin je met bemesten, gebruik dan als eerste de New Grass of Startersbemesting.
Tip: houd tussen het bekalken en bemesten 2-3 weken aan.

Aanplanten van je tuin
Natuurlijk is het daar nu het perfecte moment voor, zodat je het komende tuinseizoen volop kunt genieten van je tuin. Wij staan met onze tuinplanten voor iedereen klaar. Wil je hagen aanplanten met ‘blote wortel’? Het is dé ideale tijd om dat te doen, al moeten we het weer natuurlijk altijd in de gaten houden.

Ga lekker aan de slag in jouw voorjaarstuin en maak er iets moois van!

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

Meer berichten