Logo demaasenwaler.nl
Foto: Diana de Leur
Kijk op kunst

Kijk op Kunst: Oorlogsmonument Maasbommel

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

Oorlogsmonument
(Maasbommel)

In West Maas en Waal bevindt zich in de openbare ruimte geen kunst die door de gemeente is aangekocht. Desondanks telt West Maas en Waal een groot aantal prachtig vormgegeven monumenten als blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld is het natuurstenen beeld van een vrouw die in haar hand een bloem vasthoudt, waar haar blik op is gericht. Dit beeld, met zuil, herinnert in Maasbommel aan hen die voor het vaderland vielen. Op het moment van plaatsen waren dat in het bijzonder J.G. van Gelder en H.J.J. van Gelder, die respectievelijk bij de Slag om de Grebbeberg (1940) en in voormalig Nederlands-Indië (1949) omkwamen. Het beeld werd ontworpen door de in Rotterdam geboren beeldhouwer Peter Roovers.

Lange tijd was het lijstje met namen bij het monument onvolledig. Afgelopen jaar kwam daar verandering in, toen op initiatief van Piet van Toor en Jeroen Bergers een plaquette werd toegevoegd, met daarop de namen van alle inwoners van Maasbommel die door oorlogsgeweld het leven lieten. De plaquette werd gemaakt door Hein van Houten.

Meer berichten