Logo demaasenwaler.nl
Jeugdactiviteit Alphen.
Jeugdactiviteit Alphen. (Foto: Sociom)

Jongerenactiviteiten in coronatijd

WEST MAAS EN WAAL – De gemeente West Maas en Waal krijgt eenmalig 10.000 euro uitgekeerd van het Rijk om jongeren tot en met 19 jaar tegemoet te komen in activiteiten.

Door corona zijn er weinig activiteiten voor jongeren. Geen sociale uitjes, geen sociale contacten en vooral veel beperkingen. Het Rijk verstrekt elke gemeente eenmalig 10.000 euro voor het project ‘Jeugd aan Zet’. Het geld is bedoeld om activiteiten voor jongeren te stimuleren.

Stimuleringsregeling

Wethouder van Swam is positief over de financiële tegemoetkoming: ‘Het is een tijdelijke stimuleringsregeling. We gaan verenigingen, organisaties, maar vooral de jongeren stimuleren om een activiteit te organiseren. Uiteraard worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. De jongeren vragen we om hun inzet. Het project heet niet voor niets ‘Jeugd aan zet’.’
De uitvoering dient laagdrempelig, regelarm en efficiënt te zijn. De gemeente wil dat er meerdere activiteiten plaatsvinden en per activiteit een vaste bijdrage te leveren van 250 euro. Mocht daarvan afgeweken moeten worden, is dat mogelijk. De aanvragen lopen via welzijnsorganisatie Sociom. Sociom is gevraagd rekening te houden met een evenwichtige spreiding binnen de acht kerkdorpen. Van Swam: ‘Deze partij heeft het netwerk bij de jongeren. Het gehele financiële stuk wordt ook door hen afgewerkt. Er waren ook aanmeldingen van partijen die het gehele bedrag wilden ontvangen en hier activiteiten voor wilden organiseren. Daar kiezen we bewust niet voor. Door spreiding in de activiteiten is er voor ieder wat wils, zoals wandeltochten, spellen en andere bezigheden. Er gelden maar een paar spelregels om een bijdrage te kunnen krijgen. Zo moet onder meer de activiteit uiterlijk 9 mei 2021 worden gehouden. En dienen jongeren zelf mee te helpen. Welzijnsaanbieder Sociom voert de regeling uit voor de gemeente. Voor aanvragen en meer informatie kunnen aanvragers terecht bij de jongerenwerker Maurits Badal via mauritsbadal@sociom.nl.
In gemeente Druten en Beuningen worden ook activiteiten in het kader van ‘Jeugd aan Zet’ gestimuleerd. Elke gemeente hanteert andere voorwaarden. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de betreffende gemeente.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten